Ebe Daems

Met vluchtelingen in het ballenbad

Met de jongerenbrigade trokken we naar het opvangcentrum op Linkeroever met het Babbelbad, een ballenbad om gesprekken aan het rollen te krijgen. In duo’s leerde de jongerenbrigade en de vluchtelingen elkaar beter kennen met de hulp van gesprekstarters. Op deze kaartjes stonden vragen als ‘wanneer heb je voor het laatst eens goed gelachen?’ of ‘wat is het mooiste geschenk dat je ooit gekregen hebt?’ Aanvankelijk voelde het wat onwennig. Maar na een tijdje stonden ook rondom het ballenbad mensen gezellig te praten. 
 
Na de gesprekken gaven medewerkster Joyce en Muhiealseen, een 24-jarige Syriër, ons een rondleiding. Vroeger was het asielcentrum een internaat, dus iedereen heeft er een aparte kamer. Bewoners van andere centra moeten het met minder doen.
 
’s Avonds kunnen de bewoners van het asielcentrum ontspannen in een kleine cinemazaal. “Als de kinderen in bed liggen, is er eindelijk rust en kunnen we hier films zien”, vertelt Muhiealseen, “Meestal zijn dat actiefilms. De vrouwen verkiezen romantische films, maar dat willen de mannen dan weer niet. Als je de taal niet verstaat, kan je een actiefilm toch begrijpen. In een romantische film wordt altijd zo veel gepraat en dan moet ik ook voortdurend vertalen".
 
De bewoners van het centrum krijgen € 7 per week. Met bijkomende klussen kunnen ze nog eens € 2 à € 3 per dag bijverdienen. Dat geld gebruiken ze bv. om eens zelf te koken. De keuken serveert immers eerder Vlaamse kost dus daar zijn ze niet zo blij mee. Omdat er meer dan 200 mensen zijn die willen werken en maar een 50-tal mogelijke taken, mag iedereen om de 2 weken een week werken. 
 
Als laatste belanden we bij de procedurekamer. In dit lokaal krijgen de bewoners het nieuws over hun asielprocedure. Die procedure duurt officieel 10 tot 12 maanden, maar kan langer aanslepen. Zeker als mensen meerdere aanvragen moeten indienen, verblijven ze soms meerdere jaren in het centrum. Dat is slopend, ook omdat er zoveel regels zijn. “Dat moet natuurlijk ook wel om het werkbaar te houden”, zegt Joyce. 
 
Ik hoop dat de procedures van Muhiealseen en de andere fijne mensen die ik ontmoet heb, snel afgerond zijn met positief resultaat. Zodat ze hier een nieuw leven kunnen opbouwen. 
 
 
Ebe

Meer getuigenissen en verhalen