Pita
BZN Sociale Dienst

Het leven is duur. Voor sommigen onleefbaar duur

Na de coronacrisis en de Oekraïense crisis (die zich ook nog altijd laat voelen in het BZN Kansenhuis) wijst onze collega Pita Van den Broeck vandaag een nieuwe crisis aan: het leven is voor iedereen veel duurder geworden maar nu ook voor heel wat mensen onleefbaar duur.

“Het zijn echt harde tijden. En niet op één front maar op alle fronten. Zo kopen we bijvoorbeeld alle producten voor de sociale kruidenier al aan hogere tarieven. En vrezen we dat we binnenkort die prijsstijging een stukje moeten doorrekenen aan onze kwetsbare klanten. Dat zou maken dat mensen zullen afwegen of ze voedsel of schoolgerief kopen, schoolgerief of warme kleren. We houden ons hart vast!”

“Ook de huurprijzen stijgen, de huurmarkt is schaars en een
huurbaas vindt dus gemakkelijk nieuwe huurders. Mensen met een vreemd klinkende achternaam vallen als eerste uit de boot. De appartementen die overblijven zijn slecht geïsoleerd,
piepklein – huisjesmelkers profiteren ervan. Elke dag hoor ik schrijnende verhalen. Huurprijzen van meer dan 1000 euro en dat voor iemand met een leefloon!”

“Samen met mijn collega’s kaarten we die problematiek aan waar we maar kunnen. We onderhandelen met verhuurders, vragen huurpremies aan, kloppen aan voor extra hulp bij het OCMW. Ook nu de crisis voor iederéén voelbaar is, hopen we dat de solidariteit onder elkaar blijft bestaan. Dat we elkaar de hand blijven reiken waar en hoe we maar kunnen.”

Pita Van den Broeck, coördinator
Sociale Dienst in het BZN Kansenhuis


Zorg jij ook voor betaalbare prijzen bij onze sociale kruidenier?
Jouw gift maakt een groot verschil voor onze bezoekers.Doe een online gift


Meer getuigenissen en verhalen