Edel Maex

Blijf het goede en het mooie zichtbaar houden

Neen, het gaat niet zo slecht met de wereld vandaag. Hoewel mensen vandaag stemmen winnen door het uitvergroten van cynisme, angst en verschillen, ziet Edel Maex wel degelijk heel positieve signalen. 
 
Aandacht voor de kleine druppels op de hete plaat
"Ik zie vandaag twee bewegingen in de samenleving. Er wordt vandaag zeker meer zwart-wit gedacht en gesproken. En dat begint bij het politieke, angstzaaiende discours dat wereldwijd almaar harder wordt. We riskeren vandaag alleen het negatieve te zien. Als je met een negatieve bril naar de wereld kijkt, word je daar koud van. Want hoe meer je door die bril kijkt, hoe meer bewijs je zal vinden van de ongelooflijke slechtheid van de mens."
"Maar wat me echt bezighoudt, is die tegenbeweging. Ik zie een heel positieve onderstroom van mensen die wél open staan voor elkaar. Dat begint op het niveau van individuen die iets betekenisvol voor elkaar willen doen en die oog blijven hebben voor de ander. Dat is ook mijn grote wens voor Bond zonder Naam: blijf inzetten op het naar buiten brengen van die positieve verhalen als tegenbeweging tegen verzuring."
 
Gelukkig blijft slecht nieuws verbazen
"Het is de schuld van de media, hoor je dan. Daar zit absoluut waarheid in. Maar laten we ons vooral niet ontmoedigen door die kleine groep die in 140 tekens op elk enthousiast initiatief schiet. Al wordt het pas echt erg als het goede nieuws zodanig abnormaal wordt dat we het nieuws vinden. Het feit dat we nog altijd slecht nieuws als nieuws zien, wil ook zeggen dat we gevoelig blijven voor negativiteit. 
Slecht nieuws is met andere woorden nog altijd niet normaal, anders zou het geen nieuws meer zijn."
De kracht van de stille meerderheid Edel Maex biedt op zijn website teksten en meditatieoefeningen aan die mensen helpen om even stil te staan.
“Door die vertraging in te bouwen, laat je je minder snel meeslepen in de escalatie. Het helpt je om het goede te blijven zien. Ik zet geregeld gratis teksten online. Wist je dat de teksten die het vaakst gedeeld worden, ‘goedheid’ in de titel hebben? Daar heb je dus die andere groep van mensen die
geen zure tweets verstuurt, maar zich wel volledig herkent in het goede.”
“Kortom: zolang we er maar in blijven slagen het goede en het mooie zichtbaar te houden, zegt de eeuwige optimist in mij dat de stille tegenbeweging het zal halen.”
 
 
Psychiater Edel Maex (ZNA Middelheim Antwerpen) is een van de grondleggers van mindfulness in België, gebaseerd op de visie van Jon Kabat-Zinn. Enkele van zijn boeken: “Mindfulness. Leven in de maalstroom” en “Pleidooi voor het gewone”. Meer informatie: www.levenindemaalstroom.be

Meer getuigenissen en verhalen