Mohamed

Mijn ontmoeting met een schat vol wijsheid

Liefste vriendin van 91,
Onlangs hebben we elkaar leren kennen in jouw appartementje te Berchem. Bij mensen thuis komen voelt altijd onwennig aan, zeker als je elkaar nooit eerder ontmoette. Maar dit ongemakkelijk moment was bij jou van korte duur. Jij bent een warme vrouw en oprecht geïnteresseerd in wie ik ben en wat ik doe.
Maar ik vond luisteren naar jou zoveel belangrijker. Ik hang aan je lippen en wil zoveel mogelijk van jou leren in die korte tijd dat wij samen zitten. Jij praat, ik luister.
Heel wat jonge mensen vergeten de waarde van luisteren naar ouderen. “Het zijn andere tijden opa, stop met zagen.” Herkenbaar? Vast wel. Alsof de levenservaringen die jij en andere ouderen hebben opgedaan niet relevant zijn vandaag. Alsof jouw verhalen, omdat jij niet opgegroeid bent met smartphones en sociale media, er niet toe doen.
Ik geloof dat jij een schat vol wijsheid bent en dat ik vaker op schattenjacht moet. Ik moet mezelf uitdagen om te graven naar verhalen die diep begraven liggen bij mensen als jij. Ik kijk vol bewondering naar hoe jij vandaag nog steeds open blijft staan voor nieuwe zaken. Jij doet vrolijk mee met e-mailen en facebooken. Technologie is voor jou geen drempel, maar een uitdaging die jij vol passie aangaat.
Jij bent nog zo ambitieus en zit boordevol energie, die je bij pakweg 25-jarigen niet zal terugvinden. Die passie is aanstekelijk en goud waard. Als ik iets leer uit jouw leven, dan is het wel dat je elke uitdaging vol enthousiasme en zelfvertrouwen moet aangaan. Laat geen enkele kans liggen omdat je denkt dat het toch niet zal lukken. Doe heel veel want het leven is te kort om bang te zijn.
Ik hoop dat ook ik gelukkig oud mag worden. Ik wil dan zinvol blijven voor de samenleving. Op het einde van mijn dagen wil ik dan ook tevreden terugkijken naar alle kansen die ik gegrepen heb. Ik wil blij zijn dat ik nooit heb getwijfeld aan mezelf of aan mijn eigen capaciteiten. En jij leert mij dat alles kan. Jij kiest ervoor om na jouw bewogen en lange leven nog steeds niet aan de zijlijn te staan. Jij bent geen toeschouwer met een grote mond en zonder daden. Alles wat jij zegt heeft de toets van het leven doorstaan. Daarom wil ik je bedanken.
Bedankt voor het delen van jouw levenservaring. Ik wil meer en kijk uit naar onze volgende ontmoeting.
 
Mohamed


Bond zonder Naam is ook benieuwd naar jouw verhaal. Hoe ervaar jij die ontmoeting tussen jong en oud(er)? Wat maakt dat bij jou los? Deel jouw verhaal met ons via welkom@bzn.be.

Meer getuigenissen en verhalen