Rick De Leeuw

Wordt een waarheid minder waar als ze wollig klinkt

Vorig jaar verhuisde ik vanuit de Kalverstraat in het centrum van Amsterdam naar een idyllisch dorpje in het hart van Haspengouw in Belgisch Limburg. Een ingrijpende verandering, ingegeven door het prikkelende gevoel dat je het leven af en toe een stap voor moet zijn. Over die beslissing en andere dingen werd ik geïnterviewd door een Vlaamse krant.
“We zijn terechtgekomen in een vicieuze cirkel”, betoogde ik, “want als je wantrouwen zaait, dan oogst je het ook.” De journalist keek me opeens meewarig aan en zei dat ik nu klonk als Phil Bosmans van Bond zonder Naam, om er aan toe te voegen dat Phil Bosmans in weldenkende kringen als ontzettend wollig werd gezien.
Ik nam een slok van mijn koffie, peuterde het bijgeleverde koekje uit de wikkel en vroeg me af of een waarheid minder waar wordt als deze waarheid wollig klinkt. Ik vroeg me af hoe weldenkend het is om je zorgen te maken of de dingen die je denkt misschien klinken als Phil Bosmans. Ik vroeg me bezorgd af of het in weldenkende kringen misschien beter is om iets anders te zeggen dan dat wat je denkt, om maar niet het risico te lopen vergeleken te worden met Phil Bosmans. Voor ik het koekje opat, antwoordde ik dat ik blij was dat ik die weldenkende kringen altijd had weten te vermijden.
Want Phil Bosmans is een fascinerende figuur. Weldenkend, maar op een heel andere manier dan de journalist bedoelde. Bosmans heeft ooit gezegd dat je alles heel anders en veel beter ziet door ogen die gehuild hebben. Alsof onze ogen door verdriet gespoeld moeten worden en dan pas opengaan. Zoiets zegt een mens niet als hij dit niet zelf heeft ervaren. Phil Bosmans moet een gelouterd man zijn geweest, die door eigen ervaring tot zijn overtuigingen is kunnen komen. Overtuigingen die gestold zijn in de spreuken. Spreuken, volgezogen met het leven dat hij geleid heeft. Een leven dat ik de komende maanden mag gaan onderzoeken.
Ik hoop dat onder zijn vermeende wolligheid gaandeweg een man zichtbaar wordt die ons in deze kille tijden een verhaal kan bieden van vertrouwen en solidariteit. Een belangrijk verhaal, ook voor de weldenkende kringen.
 
Rick De Leeuw
 

Naar aanleiding van het vijfjarig overlijden van Phil Bosmans schreef Rick De Leeuw (zanger, dichter, schrijver) een boek VERBETER DE WERELD
Naast het boek schreef Rick De Leeuw ook een gelijknamige theatermonoloog. Daarin kruipt Gène Bervoets in de huid van Phil Bosmans. Kijk hier voor meer info en locaties.

Meer getuigenissen en verhalen