Een gesprek met Yves Bocklandt, coördinator in het BZN Kansenhuis

Mensen op de vlucht blijven mensen!

Een gesprek met Yves Bocklandt, coördinator in het BZN Kansenhuis

“Mensen vluchten niet zomaar. Ze hebben daar dwingende redenen voor. Ze vluchten omdat ze zich onveilig voelen: door oorlog, door een andere geloofsovertuiging, omdat ze hun seksualiteit anders beleven… Mensen zetten hun leven op het spel tijdens een maandenlange tocht. In discussies over vluchtelingen wordt hier vaak abstractie van gemaakt.

In het BZN Kansenhuis ontmoeten we wel 60 verschillende nationaliteiten. Waar het brandt in de wereld ervaren we elke dag op de werkvloer: tijdens de financiële crisis van 2008 kwamen Spanjaarden, Italianen en Portugezen om hulp vragen. In 2015 kwamen mensen uit Syrië. Ze komen in golven: uit Afghanistan, Armenië, Mongolië,… Vandaag vangen we heel wat Oekraïense vrouwen en kinderen op.

Mensen komen bij ons langs met vragen over werkelijk alles. Onze sociaal-juridische dienst helpt en verwijst dan door naar de juiste instanties. Wie het echt nodig heeft, kan bij onze sociale kruidenier terecht. Maar er is meer. Soms vergeten we dat mensen méér zijn dan de problematische situatie waarin ze verkeren. Dat ze meer zijn dan dat ene label. Ze hebben zoveel talenten. In het BZN Kansenhuis hebben we ook daar veel aandacht voor.

Dat we zo open staan voor Oekraïense vluchtelingen is fantastisch! Laten we op dezelfde manier kijken naar zij die al veel langer aan onze deur kloppen: Eritrese, Afghaanse en Syrische mensen op de vlucht. Phil Bosmans ging ons daarin voor. Hij nam het op voor de Roma, mensen waar niemand mee te maken wou hebben.

Ik geloof dat we deel uitmaken van een systeem: we steken mekaar aan in solidariteit. Daarom is het zo belangrijk dat wij met Bond zonder Naam tegen de stroom blijven ingaan. Dat we iedereen vragen om te zien wie niet gezien wordt, ook wanneer die doelgroep misschien niet populair is.”

Steun mensen op de vlucht. Doe hier een online gift

 

 

 

Meer getuigenissen en verhalen