Zwijgen is geen optie. Moeit u!

Op een klein jaar tijd werden Tom en ik beiden vader. We keken rond en zagen dat de wereld zoals die is op cruciale vlakken verschilt van de wereld die we voor onze dochters dromen.” Aan het woord is Anthony Bosschem (30), die samen met Tom Mahy (30) het online platform Zwijgen Is Geen Optie (ZIGO) uit de grond stampte. Ze roepen op tot actief burgerschap. “Moeit u” in schoon Vlaams. Geen prekers ‘Verbeter de wereld’ blijkt veel meer dan een stille spreuk te zijn. Het is een loeiharde wake-up call voor ons allemaal.
We wilden in eerste instantie schone gesprekken met bewonderenswaardige mensen”, zegt Anthony. Zo haalden ze onder anderen Marjan Gryson, Piet Colruyt, Wouter Torfs, Paula Marckx en Anniek Gavriilakis voor de camera. “Uiteenlopende verhalen, maar wat hen verbindt, is hun engagement. Voor ons primeert het gesprek en het verhaal boven de boodschap. Preken is niet aan ons besteed”, zegt Anthony.

Elk engagement is goed engagement.
Complementair zijn ze wel. De ene het gezicht en de prater. De andere het onzichtbare oog voor detail en de scenograaf. Twaalf jaar kennen ze elkaar. Maar toch was het pas de geboorte van hun kinderen die hen aan het denken zette. Tom: “We werden stilaan overmand door cynisme en betrapten onszelf erop dat we begonnen te zeuren over al wat misging in de samenleving. Zagen over wat je niet goed vindt, is een manier. Maar je kan ook steunen en promoten wat je wel goed vindt.”
Of het ons ook niet opvalt dat net diegenen die ‘iets goeds doen’, steevast wordt  verweten dat ze niet genoeg doen? Wat is er mis met die mensen aan te moedigen in wat ze doen? Een deel van wat wij beogen, is mensen ervan overtuigen dat ook die kleine dingen een impact hebben. Zelfs verzuring zien Anthony en Tom als een vorm van engagement. “Sommige reacties bij online krantenartikels klinken niet altijd even beschaafd, maar op zich is ergernis en zelfs verzuring een vorm van engagement.” Marjan Gryson van vzw Touché (gespecialiseerd in agressiebegeleiding) verwoordde het zo: “Als je verzuring goed kanaliseert en er de juiste emotie en woorden aan geeft, zou je met die energie wonderbaarlijke dingen kunnen doen."

Waar wacht je nog op?
“We dromen van wat Hannah Arendt ‘citizenship’ noemt. Een vorm van burgerplicht om vanuit het debat mee te bouwen aan de samenleving. De lichtste vorm is iets zeggen. Dat werkt verslavend. Want als je spreekt over wat je (niet) wil, kom je altijd in gesprek met andere mensen. En uit die wederzijdse beïnvloeding volgt dan een  sneeuwbaleffect. Helaas lijkt het vandaag alsof we dat met z’n allen afgeleerd zijn.” “Is dat wollig en klinkt dat utopisch? Absoluut, maar het kan toch geen kwaad om wat ambitie uit te spreken om ons alvast in de juiste richting te doen bewegen? Dromen helpen ons niet alleen om morgen beter te maken dan vandaag, maar zijn ook een middel om mensen met elkaar te verbinden. Vergeet niet dat onze geïnterviewden met die dromen stuk voor stuk tastbare resultaten boeken.”

Moeit u!
‘Moeit u.’ Het zou zomaar een BZN spreuk kunnen zijn. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich op een of andere manier moeit. En als iemand dat doet, dan zijn wij er om dat in de verf te zetten. Zonder voorbehoud.”
 

 
Wil jij je ook moeien? Bij Bond zonder Naam zijn we op zoek naar vrijwilligers die vanuit het hart mee bouwen aan een warmere samenleving. Bekijk onze vrijwilligersvacatures.

Meer getuigenissen en verhalen