Ron Reuman

Bijzondere ontmoeting met vluchtelingen

Een fijne ontvangst. De kleinsten komen knuffelen, de schoolgaande kinderen spreken ons aan met de plaatselijke tongval. De bewoners groeten in onze taal. Alles schijnt vredig. Maar de gesprekken verraden onrust.  
Ook al komen ze uit een tiental verschillende landen. De zoektocht naar rust is dezelfde. Weg van de onderdrukking, op naar een toekomst. Desnoods een toekomst in het hiernamaals door de gevaarlijke tocht.  Alles is beter dan daar.
Wij hebben veel vragen: waarom, hoe, wat, wanneer en nog maar eens waarom? We krijgen antwoorden. Honderduit, uit dankbaarheid omdat ze hier mogen zijn. Omdat een glimp van een toekomst door een kier hier af en toe te zien is.
Maar dromen, nee, dromen doen ze niet. Dag per dag, wachtend op rook. Voor de ene witte rook, voor sommigen zwarte... Van twijfel en angst bij hun vertrek over angst en bedrog tijdens hun levengevaarlijke tocht, tot angst voor het verdict nu. Een hele rugzak om een re-start te maken.
 
Ron Reuman


Bond zonder Naam organiseert geleide bezoeken aan asielcentra in België. Zo willen we mensen de kans geven om niet te praten over maar mét vluchtelingen. Je maakt kennis met echte verhalen én krijgt deskundige uitleg over omgaan met diversiteit. Interesse? Contacteer ons.

Meer getuigenissen en verhalen