Samen Lezen

“In boeken lezen we wie we werkelijk zijn, op een manier zo eerlijk dat het zelden een plek vindt in een gewoon gesprek. In de mooiste boeken is het alsof de schrijver ons beter kent dan wij onszelf.”
Alain de Botton

Hou je van verhalen? Vind je het fijn om gedachten en gevoelens te delen rond fragmenten en gedichten uit de wereldliteratuur? Samen Lezen is een methode overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en is daar bekend als Shared Reading. Samen Lezen wil mensen met elkaar verbinden aan de hand van oude en nieuwe verhalen. Want waar kan je je leven beter spiegelen dan in de literatuur?

Samen lezen = samen genieten van verhalen. Elke donderdag, gratis.

DOE MEE -->


(Fotograaf: © deRudi / Rudi Schuerewegen).

BZN (BE) en de Culturele Apotheek (NL) lazen samen wereldliteratuur met 100 studenten rechten

BZN (BE) en de Culturele Apotheek (NL) lazen samen wereldliteratuur met 100 studenten rechten

Bond zonder Naam (BE) en de Culturele Apotheek (NL) lazen samen wereldliteratuur met 100 studenten rechten van de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Amsterdam

Eind april startten we een bijzondere nieuwe activiteit: Samen Lezen met 100 studenten rechten uit Nederland en België. De professoren van de vakken ‘Jeugdrecht’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ‘Grondige studie personen- en familierecht’ van de Universiteit Antwerpen, hebben gezamenlijk het traject Law & Literature opgezet rond het thema Identiteit & Ouderschap. Dit project begon met een college over het recht om te weten van wie je afstamt. Vervolgens lazen de studenten de roman De stilte van Thé van Marie de Meister. In twee Samen Lezen-sessies namen Bond zonder Naam en de Culturele Apotheek de studenten in kleine groep mee naar een aantal fragmenten uit dit boek en een aantal andere verhalen, fragmenten en gedichten uit de wereldliteratuur om het thema verder uit te diepen. Na afloop schreven de studenten een reflectieverslag waarbij zowel het juridische kader van afstamming aan bod kwam als het eigen perspectief vanuit de literatuur.

Wie ben ik? Hoe belangrijk vind ik het om te weten waar ik vandaan kom? Hoe zou het zijn om dat niet te weten? Bond zonder Naam en de Culturele Apotheek zetten zo vanuit de literatuur in op inlevingsvermogen, empathie en zelfreflectie.


Activiteiten