Jean

Alles begint bij zelfkennis en zelfredzaamheid

Als vrijwilliger bij o.a. De Steenhouwer, ArmenTekort en sinds deze zomer ook in ’t Café deelt hij zijn ervaringen met mensen in kansarmoede. “Ik leef zelf ook in armoede. Maar dat betekent niet dat ik in een hoekje zit te kniezen. Het geeft me nog meer zin om anderen actief te helpen.”
 

Verbinder

“Vrijwilliger zijn, is niet vrijblijvend. Het is niet omdat het mooi weer is, dat ik ook moet gaan vissen. Ik heb bewust gekozen om er te zijn voor mensen en dan is het aan mij om me daar ook aan te houden.” In ’t Café noemt Jean zich polyvalent medewerker. “Of dat nu aan de koffiethermos is, aan de toog of aan de sjoelbak, ik probeer altijd mensen te verbinden.” “Als vrijwillig ambulancier bij het Rode Kruis maakte ik het verschil door mensen gerust te stellen tijdens een snelle en soms brute interventie. Ik heb zelfs ooit eens panikerende verplegers moeten geruststellen terwijl ik zélf op de operatietafel lag. Ze zeggen al eens dat ik een warme stem heb. Misschien ligt het daaraan”, zegt hij al lachend. Eigen veiligheid eerst Na heel wat moeilijke jaren staat Jean intussen echt in zijn kracht. Hij straalt ook rust uit. Maar kent dat geven aan anderen dan geen grenzen? “Alles begint bij zelfkennis en zelfredzaamheid. Misschien wel zijn belangrijkste les leerde Jean bij het Rode Kruis. “Eigen veiligheid eerst. Zorg eerst voor jezelf en pas daarna kan je er voor anderen zijn.” Dat wil zeggen dat ik mijn plan trek, maar dat ik ook hulp toelaat en er om durf te vragen.” Hij vertelt ook over de periode dat hij als ambulancier bij mensen kwam die zijn hulp niet toestonden. “Toen heb ik besloten dat als ik zelf ooit hulp nodig heb, ik daarvoor wil openstaan. Sterkte is ook je zwaktes kennen en durven tonen.”
 

Trukendoos

“Ik ga je een geheim verklappen”, zegt Jean. “De truc is om de knop om te draaien. Als ik op toneel sta, doe ik alsof ik geen plankenkoorts heb. Ben ik ambulancier, doe ik wel alsof ik tegen bloed kan, terwijl ik normaal al misselijk word van de gedachte. De kunst is moeilijke momenten durven aanpakken door open te staan voor verandering.”

Meer getuigenissen en verhalen