Hoe Liza rondkomt met een beperkt budget

Ook in Antwerpen moeten heel wat mensen rondkomen met een minimum aan inkomsten. Stadsgenote Liza zorgt met weinig middelen toch voor een goed gevulde agenda. François De Heel en Ive van Orshoven volgen Liza een week in haar leven.

 

Maandag: vergadering 'Dienst Vrije Tijd' OCMW

"In Armenië behaalde ik een universitair diploma geschiedenis. Ik ben nu zeven jaar in België. Vooral het begin was zwaar. In Armenië was ik een gerespecteerd docent aan de hogeschool, hier was ik niemand. Ik klom uit een diep dal, en dat lukte me ondermeer dankzij mijn passie: cultuur. Ik zet me vandaag als vrijwilligster in om OCMW-klanten aan cultuur en sport te laten doen. We vergaderen met de ‘Dienst Vrije Tijd’. We denken na over welke activiteiten onze klanten het liefst zouden doen. De keuze is enorm: dankzij de vrijetijdstoelages kunnen ze zelf aan sport doen, van fitness tot badminton. Ze kunnen ook live sport gaan kijken, of naar een cultureel evenement gaan. Dat mag je heel breed interpreteren: van een musical tot een bezoek aan het MAS, ik zeg maar wat."
 

Dinsdag: Cursus Cultuurgeschiedenis LBC: 18.30 tot 22 uur

Met deze cursus leer ik enorm veel bij over de Vlaamse cultuur. We leren over de Vlaamse Primitieven, maar we gaan ook dieper in op pakweg Panamarenko. Bovendien zit ik in een fantastische klas. Vandaag was er iemand jarig, en hebben we samen taart gegeten. We gaan ook geregeld op uitstap.”
 

Woensdag: Vrijwilligerswerk plus lessen Nederlands bij Filet Divers: 9 – 15.30 uur

Door lichamelijke problemen werk ik niet meer, hoe graag ik het ook zou willen. Als alternatief doe ik vrijwilligerswerk. Op woensdag sta ik al vroeg paraat op het onthaal van het kansenhuis van Bond zonder Naam. Dat is een project dat tien jaar geleden startte als sociale kruidenier. Hier koop je groenten en fruit tegen een voordelig tarief. Maar ondertussen zijn we ook uitgegroeid tot een centrum waar je terecht kan met allerlei vragen.

Tegen 11 uur komt Vera, mijn lerares Nederlands. Zij is er ondertussen 84, maar is nog heel actief. Ik heb een diploma van het hoogste niveau Nederlands, gericht op anderstaligen. Nu perfectioneer ik me, dankzij Vera. Vandaag spraken we over de studiekeuze van mijn dochter. Zij zit in het laatste jaar Latijn, en moet binnenkort kiezen. Rechten of TEW? Net als altijd, leerde ik tijdens de conversatie heel wat bij. Gemiddeld spreken we anderhalf uurtje, en dan keer ik terug naar het onthaal van het BZN kansenhuis.”
 

Donderdag: Vrijwilligerswerk OCMW Sociaal Centrum Stenenbrug: 9.30 – 12 uur

Als vrijwilligster presenteer ik rechtstreeks het cultuuraanbod aan OCMW-klanten. Optredens, sportwedstrijden en andere evenementen: ik overloop het allemaal. Soms vragen ze mij mee, omdat ze anders niet durven te gaan. Geen probleem, ik doe niet liever. Cultuur is belangrijk. Het is goed voor je zelfbeeld, en stimuleert je om na te denken.“
 

Vrijdag: Vrij (Soms projecten inhet kansenhuis)

"Soms loopt er op vrijdag een los project van het BZN Kansenhuis, waarvoor ik me dan inzet. Maar vandaag ben ik vrij."
 

Zaterdag: ABBA Gold (Roma): 15 uur

Een voorstelling als vandaag kan ik alleen maar meepikken dankzij het OCMW. Voor twee euro ben ik naar ABBA Gold geweest, gaan luisteren naar de favoriete liedjes uit mijn jeugd. Ook in Rusland kenden we ABBA. Het ijzeren gordijn hield de popmuziek niet tegen.”
 

Zondag: Vogelenmarkt: 11 uur

Ik moet goed nadenken voor ik iets uitgeef. Na aftrek van huur en huiskosten, moeten mijn twee kinderen en ik maandelijks rondkomen met een heel beperkt budget waarvan we nog facturen moeten betalen en moeten leven. Vooral de schoolrekening is elke keer een hap uit mijn budget. Maar ik doe er alles aan om ze stipt te betalen. Kledij koop ik altijd met korting. En voor kwaliteit ga ik naar tweedehandswinkels. Op de Vogelenmarkt vind je dan weer goede broeken en truien aan een lage prijs. Wie weinig geld heeft, denkt best drie keer na voor hij iets uitgeeft.”

Meer getuigenissen en verhalen