Dominique

De twinkel in zijn ogen

 “De kracht van voorbeelden”. We zetten graag mensen in de kijker die een verschil maken voor elkaar en voor de samenleving. Kleiner of groter, dat maakt niet uit. Want elk verschil telt. We geven graag het woord aan mensen die zo’n verschil maken. Wie is hun voorbeeld? Wie inspireert hen? Wie zetten ze graag eens in de schijnwerpers?


Even voor hij vijftig werd, kreeg Patrick De Jaegere (60) de diagnose jongdementie. Dat hij steeds minder kan, valt emotioneel heel zwaar.

Te Gek!? vraagt hem om met enkele lotgenoten de Mont Ventoux en Alpe D’Huez op te fietsen. “Ongelooflijk wat daar gebeurde,” zegt zijn echtgenote Gudrun Callewaert. Plots zag zij weer een twinkel in zijn ogen, hoorde ze zijn lach weer schallen. Eens thuis wilde Gudrun die twinkel, die levenslust die in elke mens schuilt, terugzien. Ze richtte Het Ventiel op voor mensen met jongdementie en hun buddy’s/vrijwilligers. “We zien niet om, maar zetten in op nieuwe uitdagingen.” Gudrun en Het Ventiel gaven Patrick vleugels. Fantastisch hoe hij fietst, biljart, kunstwerken maakt. Samen met zijn buddy Rick De Leeuw lacht en viert hij veel. En koestert hij de kleine overwinningen. Iedereen komt hier vrolijk aan en komt vrolijk terug thuis. Het Ventiel gaat diametraal in tegen de angst en verzuring in onze maatschappij. Dat alles is grotendeels de verdienste van Gudrun.

Dominique


Lees ook het verhaal van Heidi, Isabel, Lauren en Steven.

Meer getuigenissen en verhalen