Uit de eenzaamheid

Je nu en dan alleen voelen, is best ok. Maar een leven waarin je weinig of geen écht contact hebt, kan bijzonder zwaar zijn. Want we hebben elkaar nodig om ons leven zin te geven. Ons onderzoek wees uit dat één op vier Belgen zich eenzaam voelt doordat hij of zij te weinig mensen om zich heen heeft. Verrassende cijfers die tonen dat eenzaamheid overal aanwezig is. Door te werken aan  een zorgzame samenleving en verbondenheid te versterken, wil Bond zonder Naam eenzaamheid doorbreken.

’t Café voor dak- en thuislozenwerking

Het Café in Antwerpen-Noord is onderdeel van het plaatselijke buurtcentrum. Dak– en thuislozen kunnen er een stukje thuiskomen. We laten hen op verhaal komen, creëren eenvoudige gezelligheid en betrekken hen ook actief in onze werking.

Bond zonder Naam zoekt momenteel nog warme vrijwilligers voor het Café. Bekijk de vacature.

Ontdek meer

Week van verbondenheid

Jaarlijks organiseren Samenlevingsopbouw en Bond zonder Naam de ‘Week van Verbondenheid’. We roepen dan op tot meer verbondenheid, samenhorigheid en benadrukken het belang van écht menselijk contact in de strijd tegen vereenzaming! Families, vrienden, buren, verenigingen, bedrijven en gemeentes organiseren activiteiten waarbij mensen samenkomen, samen praten en samen eten. Wie deelneemt, neemt plaats aan onze virtuele ‘langste eettafel’ en draagt zo bij aan een zorgzame en warme buurt.

Week van Verbondenheid 2020 vindt plaats van vrijdag 29 mei tot zondag 7 juni. 

Benieuwd naar meer? Check alle initiatieven in je buurt of onderneem zelf actie

Werkhuis MIN: maatwerk als remedie tegen eenzaamheid

Voor Werkhuizen MIN vzw (Mensen in Nood) is 2019 een feestjaar. Dit jaar is het immers 60 jaar geleden dat oprichter Phil Bosmans met Werkhuizen MIN de allereerste beschutte werkplaats in Vlaanderen opstartte. Met de opstart ervan in 1959 wilde Phil Bosmans mensen met een beperking toegang geven tot werk. Met als ultieme doel hen richting normaal arbeidscircuit te laten groeien. Zo kwam er ook weer plaats vrij voor anderen.

 

Lees meer

Onderzoek en expertise

Eenzaamheid kan je niet in een paar woorden vatten. Het voelt ook voor iedereen anders. Tegelijkertijd is het een fenomeen waar oud en jong, gezond en ziek mee kampt. Om hier een beter zicht op te krijgen, startte Bond zonder Naam een onderzoek op naar eenzaamheid. Want ook al is het een persoonlijke beleving, je moet er ook als samenleving mee kunnen omgaan.

Bekijk de resultaten
Kracht van Luisteren

Kracht van Luisteren

Wie echt leert luisteren, helpt mensen om voor zichzelf te weten te komen wat ze voelen en willen. Wil jij zo’n luisterend oor zijn? Neem dan deel aan onze workshop ‘Empathisch en verbindend luisteren’. Door te luisteren, maken we tenslotte pas echt contact met elkaar en kunnen we samen eenzaamheid doorbreken. Kijk hier voor het volledige overzicht van data.

 

BEKIJK ONZE AANBOD

Getuigenissen en verhalen