Uit de eenzaamheid

Je nu en dan alleen voelen, is best ok. Maar een leven waarin je weinig of geen écht contact hebt, kan bijzonder zwaar zijn. Want we hebben elkaar nodig om ons leven zin te geven. Ons onderzoek wees uit dat één op vier Belgen zich eenzaam voelt doordat hij of zij te weinig mensen om zich heen heeft. Verrassende cijfers die tonen dat eenzaamheid overal aanwezig is. Door te werken aan  een zorgzame samenleving en verbondenheid te versterken, wil Bond zonder Naam eenzaamheid doorbreken.

Oewist belcirkels van start. Bel jij ook mee?

Oewist belcirkels van start. Bel jij ook mee?

Tijdens deze lockdown zijn veel mensen afgesloten van sociaal contact. Binnen blijven in quarantaine zorgt voor vereenzaming en kan zelfs leiden tot psychische problemen. Bond zonder Naam wil burgers steun bieden via de Oewist belcirkels. Dat is een belrondje verspreid over de week, waarin telkens 7 burgers met elkaar verbinding maken. De Oewist belcirkels willen vereenzaming doorbreken door de verbinding tussen burgers te versterken. Want een luisterend oor kan wonderen doen!

Hoe werkt het?

Een belcirkel wordt geleid door een vrijwilliger van Bond zonder Naam. Als anker staat die vrijwilliger symbool voor hoop, voor rust, voor vertrouwen. Het is een houvast. Hij/zij is het aanspreekpunt binnen de cirkel en de persoon die de veiligheid binnen de belcirkel bewaakt. De belcirkel begint en eindigt steeds bij het anker. Binnen de belcirkel word je door één iemand opgebeld en bel je ook zelf één iemand – die het anker je toekent -  op. Bond zonder Naam biedt deelnemers een omgeving waarin ze zich veilig mogen voelen, waarin ze gehoord worden, en waarin ze de mogelijkheid hebben om blijvende contacten te creëren met andere deelnemers.

Wil jij ook deel uitmaken van een Oewist belcirkel?

   Registreer je hier als vrijwilliger of

   Registreer je hier als deelnemer

Indien je niet online kunt inschrijven, contacteer ons dan via telefoon 03 201 22 10.Week van verbondenheid

Week van verbondenheid

Jaarlijks organiseren Samenlevingsopbouw en Bond zonder Naam de ‘Week van Verbondenheid’. We roepen dan op tot meer verbondenheid, samenhorigheid en benadrukken het belang van écht menselijk contact in de strijd tegen vereenzaming! Families, vrienden, buren, verenigingen, bedrijven en gemeentes organiseren activiteiten waarbij mensen samenkomen, samen praten en samen eten. Wie deelneemt, neemt plaats aan onze virtuele ‘langste eettafel’ en draagt zo bij aan een zorgzame en warme buurt.

Week van Verbondenheid 2020 vindt plaats van vrijdag 29 mei tot zondag 7 juni. 

Benieuwd naar meer? Check alle initiatieven in je buurt of onderneem zelf actie

’t Café voor dak- en thuislozenwerking

Het Café in Antwerpen-Noord is onderdeel van het plaatselijke buurtcentrum. Dak– en thuislozen kunnen er een stukje thuiskomen. We laten hen op verhaal komen, creëren eenvoudige gezelligheid en betrekken hen ook actief in onze werking.

Bond zonder Naam zoekt momenteel nog warme vrijwilligers voor het Café. Bekijk de vacature.

Ontdek meer

Onderzoek en expertise

Eenzaamheid kan je niet in een paar woorden vatten. Het voelt ook voor iedereen anders. Tegelijkertijd is het een fenomeen waar oud en jong, gezond en ziek mee kampt. Om hier een beter zicht op te krijgen, startte Bond zonder Naam een onderzoek op naar eenzaamheid. Want ook al is het een persoonlijke beleving, je moet er ook als samenleving mee kunnen omgaan.

Bekijk de resultaten
Kracht van Luisteren

Kracht van Luisteren

Wie echt leert luisteren, helpt mensen om voor zichzelf te weten te komen wat ze voelen en willen. Wil jij zo’n luisterend oor zijn? Neem dan deel aan onze workshop ‘Empathisch en verbindend luisteren’. Door te luisteren, maken we tenslotte pas echt contact met elkaar en kunnen we samen eenzaamheid doorbreken. Kijk hier voor het volledige overzicht van data.

 

BEKIJK ONZE AANBOD

Superpromoties in de BZN webshop

In de BZN webshop vind je cadeautips voor hem en haar, voor een verjaardag, valentijn of geboorte. Kortom, heel wat inspiratie om het perfecte cadeau te vinden! En vergeet niet: met je aankoop steun je kwetsbare mensen die elke dag komen aankloppen bij Bond zonder Naam op zoek naar een beter leven. 

Waar kan je onze producten nog kopen naast de webshop?

Bezoek onze webshop

Getuigenissen en verhalen