MMMM... KOEKJES ZONDER NAAM

In Vlaanderen wordt 1 op 10 kinderen kansarm geboren. Daarom bakken en verkopen wij Koekjes zonder Naam: energiekoekjes mét smaak en mét energie. (En gebakken met veel liefde).

Van Snoeper zonder Naam tot Oma zonder Naam of Familie zonder Naam: dit najaar bakt iedereen Koekjes zonder Naam voor Bond zonder Naam: energiekoekjes mét smaak en mét energie. Zo steunen we samen kansarme kinderen in Vlaanderen. 

Bak je mee liefste Lezer zonder Naam?

1 op 10 kinderen in ons land wordt kansarm geboren

België heeft één van de hoogste kinderarmoedecijfers van Europa: in Brussel groeien 4 kinderen op 10 op in armoede, in Wallonië 1 op 4 en in Vlaanderen 1 op 10.

In het BZN Kansenhuis worden gezinnen in kansarmoede, zij die in de marge zijn beland, geholpen om weer aansluiting te vinden bij de maatschappij. Manieren om gezinnen te helpen zijn de sociale kruidenier, financiële bemiddeling, taallessen Nederlands, kinderanimatie, speelpleintickets voor kinderen en zeker ook vele luisterende oren.

Armoede is veel meer dan alleen een geldprobleem. Het raakt kinderen in alle facetten van hun leven en heeft vergaande gevolgen voor hun gezondheid, onderwijskansen, veiligheid en toekomst.
Armoede gaat hand in hand met een samenleving die zorgt voor uitsluiting. Armoede gaat hand in hand met schaamte, een laag zelfbeeld, schuldgevoelens.

Armoede geeft kinderen een label.
Een kind in armoede is eerst en vooral gewoon een kind. Net zoals andere vriendjes, klasgenootjes en andere leeftijdsgenoten. Een kind met het verlangen iets van dit leven te mogen maken.

Armoede is nochtans een uiterst complex probleem. Het gaat veel verder dan louter de stand van de rekening en de onbetaalde facturen. Armoede gaat hand in hand met een samenleving die zorgt voor uitsluiting. Armoede gaat hand in hand met schaamte, een laag zelfbeeld, schuldgevoelens. Armoede gaat hand in hand met fysieke en mentale zorgen en te weinig slagkracht om daar iets aan te doen.

Armoede gaat hand in hand met eenzaamheid. Niet durven buiten komen. Schrik om geld te moeten uitgeven. Geen geld hebben voor een bioscoopticket. Geen geld voor een drankje. Geen geld om vrienden te trakteren. Armoede houdt je binnen, terwijl je snakt naar buiten. Armoede geeft je een stempel terwijl je wil zijn wie je diep vanbinnen bent.

Een man of een vrouw in armoede, blijft een man of een vrouw. Zoals jij en ik. Een man, een vrouw met het verlangen iets van dit leven te mogen maken.

1 op 10 kinderen in ons land wordt kansarm geboren. 

Voor hen bakt heel Vlaanderen energiekoekjes. Meedoen? Da´s zo gebakken

Getuigenissen en verhalen