In de kern gelijk
Een heel belangrijk aspect van samen lezen is luisteren. Luisteren naar de tekst en naar elkaar. Luisteren is heel actief. Het vraagt geduld en aandacht. De verbinding die ontstaat is magnifiek mooi. Je vertrekt vanuit eenzelfde gegeven: de tekst. En via die tekst leer je jezelf en elkaar beter kennen. Door te luisteren naar elkaar, inzichten en ervaringen te delen, verandert er ook echt iets vanbinnen. Je verbreedt je horizon, je leert begrijpen, je leert dat er meerdere waarheden bestaan naast elkaar. Het is een soort beleving die moeiteloos het ego overstijgt, terwijl het tegelijk toch elk in zijn/haar eigen kracht zet. Wonderlijk!
De verhalen die we elkaar dan vertellen gaan voorbij aan het puur anekdotische. Dat gaat over emoties, inzichten, dingen die misschien lang hebben vastgezeten vanbinnen, die nu in beweging komen. en dat leidt tot gesprekken over dingen die er echt toe doen, dingen die ons allemaal bezig houden, zoals liefde, gemis, heimwee, eenzaamheid. Dat is zo mooi. De woorden die we met mekaar delen, gaan over de kern en in de kern zijn we voor een heel groot stuk gelijk. Je kan verschillende gedachten en ideeën hebben, maar uiteindelijk delen we in de kern dezelfde emoties, dezelfde zorgen, dezelfde hoop.
Spreuk in actie
Ook de spreuken van Bond zonder Naam zijn woorden die iets doen gebeuren. Ze raken, doen ons even stilstaan, nodigen ons uit om het misschien anders te doen. De klassieke spreuken van Phil Bosmans associeer ik spontaan met mijn moeder. Zij hield van de spreuken van BZN. Ik zie nog de plek bij ons thuis waar ze hingen. “Weer of geen weer, altijd welkom” dat was één van haar favorieten. Of toch degene die ik mij het best herinner. Die woorden vertellen ook veel over haar. Mijn moeder was een heel warm en gastvrij persoon. Ze had een groot hart dat openstond voor heel veel mensen. Zij deed die spreuk dus ook echt gebeuren, ze bracht die ‘in actie’. Met die ene spreuk inspireerde ze ons thuis allemaal om ons open te stellen voor andere mensen. Wat ik zelf niet altijd zo eenvoudig of vanzelfsprekend vind. Ik ben van nature wat meer gesloten, meer teruggetrokken en timide. Als het bij mij stormt binnenin, weet ik niet zeker of ik er goed aan doe de deur open te zetten voor anderen (lacht). Maar als ik die woorden hoor, dan denk ik aan mijn moeder en hoe zij die spreuk concreet maakte. Zij inspireert me nog elke dag tot die openheid van hart of tot een soort hartelijkheid, een mildheid ook.
(tekst: Christina van Geel / fotograaf: © Katrin Torfs)
Download hier de maandspreuk →