Isabelle Gonnissen over de spreuk

spreuk-jan

 
Vijf jaar geleden, op een Blauwe Maandag (letterlijk) in januari 2018 startte Isabelle Gonnissen de actie “30 dagen zonder klagen”. Een ludieke actie om mensen te inspireren positiever in het leven te staan. Net als klagen kan positiviteit een gewoonte worden die je jezelf aanleert. Het is een spiertje dat je kan trainen. Wie positief denkt en handelt, ziet ook algauw de mogelijkheden binnen de beperkingen, de lichtpuntjes in het donker.


De BZN-spreuk van januari is mij op het lijf geschreven!
Kijk, we leiden allemaal onze imperfecte levens in imperfecte omstandigheden. Perfectie bestaat niet. Iedereen moet ooit in zijn leven leren omgaan met omwegen en hindernissen. We struikelen en vallen allemaal wel eens. De kunst is om er ook op de donkere momenten het beste van te maken, om ook dan het licht te blijven zien. Dat is de kern van mijn missie.

Rolstoelracer Peter Genyn bv is een van de ambassadeurs van “30 dagen zonder klagen”. Toen hij zestien was, heeft hij zijn nek gebroken na een ongelukkige duik in ondiep water. Nu is hij paralympisch kampioen. Ik leerde hem kennen op de dag dat mijn eigen zoon zestien werd. Zijn verhaal, zijn veerkracht raakte me diep. Want het is niet evident om jezelf op zo’n jonge leeftijd te redden van de mogelijke uitzichtloosheid. “Na mijn ongeluk had ik de rest van mijn leven achter het venster naar de geraniums kunnen zitten kijken”, vertelde hij me. “Maar ik wilde mijn leven niet zomaar zien passeren.” Hij bleef de mogelijkheden zien binnen de beperkingen, de lichtpuntjes in het donker, en dat vind ik prachtig. Hij kiest bewust en positief.  

202301_Isabelle_Gonnissen_1000X890_2.jpg

We kunnen het licht aanknippen in onszelf
“Als ik die job heb, als ik een goed lief heb, als ik veel geld heb, … dán ga ik gelukkig zijn”, zeggen we soms. We schuiven het geluk voor ons uit, we staren ons blind op externe factoren, zonder te beseffen dat we zelf het licht kunnen aanknippen. Als we ons durven afvragen wat nu echt belangrijk is voor ons, dan zetten we wat ons gelukkig maakt in de spotlight. Dat is niet enkel zinvol voor wie het moeilijk heeft, ook bij mensen die schijnbaar alles hebben, gaat soms het licht uit. Omdat hun focus verkeerd zit. Omdat ze de essentie uit het oog zijn verloren.

In het leven vind je altijd wel lichtpuntjes, hoe donker het op bepaalde momenten ook mag zijn. De zoon van een goeie vriendin heeft ruggenmergkanker. Ook als het echt niet goed gaat, slagen zij er als gezin in om te genieten van de mooie en warme momenten. Want die zijn er ook. In elke situatie vind je altijd wel een glimp van schoonheid en geluk. Je moet er wel voor openstaan. Je moet het licht willen zien.

Wat je uitstraalt, komt als een boemerang terug
We kunnen zelf ook lichtpuntjes creëren, voor onszelf en voor elkaar. Actief licht maken voor een ander. Door iets kleins als hoffelijk te zijn in het verkeer bijvoorbeeld. Een voetganger die zwaait als je voor hem stopt, een vriendelijk gebaar van een andere chauffeur, dat kan me echt blij maken! Of stel, je komt thuis en de keuken is een vuilnisbelt. Tien jaar geleden zou ik in een ‘colère’ geschoten zijn: “Wie heeft dat hier zo achter gelaten?!” Nu kom ik binnen en ik denk: “Ik wil een propere keuken, maar vooràl ook een warm gezin.” Dus ik vraag de anderen rustig om samen op te ruimen. Resultaat: een schone keuken én harmonie. Het zit soms in de ogenschijnlijk kleine dingen. Wat je uitstraalt, komt als een boemerang naar je terug.

Anderen het licht helpen zien, dat kunnen we eigenlijk allemaal. Kinderen opvoeden bijvoorbeeld is voortdurend lichtpuntjes aanwijzen. Als je je kinderen helpt om te relativeren of zich te engageren, als je hen troost, hen inzicht of perspectief helpt zien, dan creëer je kleine lichtpuntjes. Je moet het vaak niet te ver gaan zoeken. In de eigen huiselijke kring kan je al een fraaie lichtbron zijn.

Een tafel met tien poten
We zijn het er allemaal over eens dat je sterkere buikspieren krijgt door ze te trainen. Hetzelfde geldt voor positiviteit. Door actief positief in het leven te staan, train je je positiviteit. Als je wil dat positief denken een automatisme wordt, dan moet je dit oefenen! Op den duur gaat het dan vanzelf. Net zoals klagen soms een reflex is, kan positief denken dat ook zijn.
Mijn ouders noemden mij vroeger het zonnetje in huis. Maar ik heb sindsdien toch een hele weg afgelegd. Ik heb die positiviteit ook moeten trainen. Zo vraag ik me bv in élke situatie, ook de lastige, af ‘wat win ik’? Focus op dat lichtpuntje! Zo maak je een tafel met tien poten waarop je kan steunen. Als er een poot vanonder gezaagd wordt, sta je nog altijd stevig op die negen andere poten.

Ik voel in mijn missie veel verwantschap met het werk van Bond Zonder Naam. Vanuit het hart, dat is het ideale vertrekpunt om iets te kunnen betekenen voor elkaar. Mensen met elkaar verbinden, inspireren, een lichtpunt zijn voor elkaar, het is mooi dat zoveel mensen diezelfde weg afleggen, hetzelfde doel achterna. Dat vind ik nu eens echt een lichtpunt!

Voor 2023 heeft Isabelle alvast een mooi lichtpuntje in petto! Maandag 16 januari, Blue Monday, start de nieuwe campagne van “30 dagen zonder klagen”. En omdat het dit jaar alweer de vijfde editie is, zijn ze wat bijzonders van plan. Hou zeker de website in de gaten: www.kiespositief.be!

(fotograaf: © Katrin Torfs)

Download hier de maandspreuk →