Britt Van Marsenille over de spreuk

spreuk-sept


Britt Van Marsenille
is een hoopvol mens. Ze koestert niet enkel hoop, ze creëert hoop: met de pop-up tweedehandswinkel die ze dit jaar opstartte, met haar werk als imker en meter van ‘de week van de bij’, met de televisieprogramma’s die ze maakt (zoals het gloednieuwe ‘Kunnen we overeen komen’) en gewoon ook met haar lach en positiviteit. Britt is hoop in actie.

Will Tura zong het ook al: “Hoop doet leven!” Een cliché maar zo waar. Hoop zet ons in beweging, doet ons verder kijken dan de mist die soms rond ons hoofd hangt, doet ons verder gaan ook al is de weg onzeker en lastig. Hoop geeft moed, zeker.

Hoop houdt ons overeind. Het leven is niet altijd even mals, het zet soms krassen op onze ziel. Dan is hoop een medicijn. Een koestering. Je koestert de gedachte aan licht, een uitweg, betere tijden. En dat geeft je moed, geeft je kracht. En het geweldige is dat je die hoop zelf creëert, in je hoofd, magisch toch!

Het overlijden van mijn beste vriend Marc Van Eeghem was een ontzettend zware klap. Een heel donkere periode. Hij was mijn compagnon de route, elke dag. Als je zo iemand verliest … Van psycholoog en rouwdeskundige Manu Keirse las ik toen de zin: “Verlies moet je niet loslaten, je moet het anders leren vasthouden.” Er zit heel veel hoop in die woorden. Het is anders gelopen dan we ooit gehoopt hadden, en vaak is het allemaal nog heel triestig, maar ik draag Marc met me mee, ik hou hem vast. Onze weg is niet ten einde. Die gedacht gaf me moed om verder te gaan.

Hoop is als de wind, het stuwt je voort
Zo geven we elkaar dagelijks hoop, vaak zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Een woord, een blik, een aanraking, het kan genoeg zijn om hoop te geven.

202309_Britt_van_Marsinelle_1000x850_losse_pagina_1.jpg

Een poosje geleden heb ik samen met Oxfam, Kringwinkel en LIFE een pop-up tweedehandswinkel uit de grond gestampt. Daar zie je hoop in actie, heel tastbaar. De mensen die er werken vinden moeilijker hun weg naar de arbeidsmarkt. Vaak heel verstandige mensen die een bloeiende zaak of carrière hadden in Syrië of Afghanistan, die alles hebben moeten achterlaten, soms ook hun kinderen of hun ouders, en die blij zijn dat ze hier nu rekken mogen vullen met kleding. Wij creëren kansen voor hen, maar de hoop, de moed, de veerkracht waarmee zij die kansen grijpen, dat is ongelofelijk, superschoon. Dat geeft mij dan weer nieuwe hoop en energie om dit soort van projecten te blijven steunen. Zo geef je hoop aan elkaar door. Als een soort van perpetuum mobile blijft die hoop ons in beweging zetten.

Hoop is een beetje als de wind. Hoop drijft je voort, geeft je een duwtje in de rug. Pakt je mee en geeft je kracht. En die stuwende kracht kan je ook zelf zijn, voor jezelf en voor anderen. En soms kan je hoop ook zien, een twinkeling in mensen hun ogen, lichtjes die gaan branden. Heel mooi.

Onverschilligheid is de vijand van de hoop
Er is een verschil tussen hoop hebben en hoop zijn. Je kan hoop koesteren maar niet in beweging komen, bij de pakken blijven neerzitten. Dat is eerder passieve hoop, die niet per se voor verandering of verbetering zorgt. Ik hou wel van mensen die hoop zijn, die verandering voorleven. Ik zou zelf ook niet anders kunnen. Ik heb me ooit voorgenomen bijvoorbeeld om elk jaar iets nieuws te leren. Imker worden, leren tekenen, een nieuwe taal leren, maakt niet uit. Iets nieuws waardoor je nieuwe mensen ontmoet, nieuwe dingen leert, nieuwe wegen ontdekt. Ik blijf graag in beweging. Dat zet ramen en deuren open in je hoofd. Maakt ruimte voor hoop, actieve hoop.

Hopen dat het goed komt en passief toekijken, dat is iets wat ik niet ken. Daar schuilt onverschilligheid achter en dat is iets heel vies. Onverschilligheid is misschien wel het tegenovergestelde van hoop, het doodt alle zin en goesting, het maakt je doof en blind, gevoelloos, dood.  

Hoop daarentegen geeft moed, zin en goesting! Om dingen op te starten, om te leren, om te luisteren, om te leven.

De verte mag het hier en nu niet in de weg staan
Kleine kanttekening, in hoop schuilt mógelijk ook een valkuil: hoop doet je verder dromen dan het hier en nu, maar het kan je ook blind maken voor de droom die je al leeft, voor al het goede dat je omringt. Soms zijn de dingen goed zoals ze zijn. Ik hoop bijvoorbeeld dat sommige dingen net niet veranderen, omdat ze al zo goed zijn. Zoals mijn gezin. Dat we een prachtig zoontje hebben, dat ik een geweldig lief aan mijn zijde heb, beter dan dat wordt het niet. Ik heb heel veel om van te houden.
Hoop koesteren en ons tegelijk bewust zijn van wat we hebben, daar ook dankbaar voor zijn, da’s een belangrijk evenwicht. De verte mag het hier en nu niet in de weg staan.

(tekst: Christina van Geel /fotograaf: © Katrin Torfs)

Download hier de maandspreuk →