18

spreuk van de maand : mei 2016

Minder rekenen, meer betekenen.

Rekenen, cijferen en checken hebben hun belang. Zonder kan het grondig fout lopen. Maar als we blijven rekenen en voortdurend narekenen, nagaan, natrekken en nakijken, gaan de vormen ons beheersen. Zo beseffen we onvoldoende dat we afhankelijk zijn van de wet van entropie, die stelt dat alles en iedereen onderhevig is aan verval en vergankelijkheid. Zelfs het beste resultaat van doorgedreven rekenkunde –  de zo begeerde winst en wat we ermee verwerven – zullen we niet kunnen vasthouden.

Vormen zijn er om los te laten.
Antoine de Saint-Exupéry vertelt in zijn boek ‘Le Petit Prince’ hoe de kleine prins een roos vindt. Hij ontdekt de roos, ‘ziet’ haar als het ware voor het eerst en drukt haar zijn liefde uit. Waarop de roos zegt: “Omdat je mij hebt opgemerkt, ben ik belangrijk geworden. Jij hebt mij gezien, mij waarde en een betekenis gegeven die ik voordien niet had.”

Wat opspringt en zich ontvouwt in het hart...
... van de kleine prins - en in ieders hart - gaat voorbij aan elke berekening.

Als we ons laten meevoeren door het verlangen om betekenis te geven aan wat wij als zin- en waardevol ervaren, gaan we voorbij aan elke vorm van ‘grijpen’ en ‘begrijpen’. Als er niets te grijpen valt, kan het immers niet vastgehouden en ook niet begrepen worden.

Zo helpt de nieuwe en onuitsprekelijke ervaring van de kleine prins met de roos inzien dat als hij haar plukt, zij zal sterven. Het is tevens een uitnodiging aan ieders adres om alles wat leeft niet enkel te respecteren, maar te ondergaan in zijn of haar betekenis – zo totaal als mogelijk.

De ervaring van de kleine prins...
... geeft inzicht. Wat voor de wereld marginaal, weerloos en kwetsbaar is, zal met de nodige aandacht niet enkel winnen aan waarde en belang, maar vooral een diepere betekenis onthullen. Als we ons hart maar openstellen en léren zien met ons hart, net zoals Le Petit Prince dat deed.

Bekijk de spreuk van:

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december