Yamina Krossa over de spreuk...

spreuk-juli

Yamina Krossa is een vrouw vol passie en vuur en straalt een warme gloed uit naar iedereen in haar buurt. Naast sociaal ondernemer, geëngageerd verbinder, trouwe bondgenoot en steun en toeverlaat voor mensen die het moeilijk hebben, is ze in de allereerste plaats een bijzonder mooi mensenmens.

BZN legde haar de spreuk van de maand juli ‘Droom zonder grenzen’ voor en vroeg haar wat deze voor haar betekent.

“Ik zou zelfs zeggen, droom zonder grenzen tegen beter weten in!

Tot mijn 18de ben ik opgegroeid in armoede. In mijn gezin was het heel gewoon om geen badkamer, geen warm water, niet genoeg eten te hebben. Maar ik droomde toen al over hoe het anders zou kunnen en heb mezelf laten plaatsen om uit die spiraal van armoede te geraken. Op mijn 16de werd ik dan zwanger. Samen met mijn kind is er een leeuwin in mij geboren. Ik voelde dubbel zo hard dat ik nu voor iemand moest zorgen en dat ik mijn leven in handen moest nemen. 

Enkele jaren geleden kreeg ik borstkanker. Toen ik na de amputatie een reconstructie wou, kostte die zo ontzettend veel geld, waar niks van terugbetaald werd dat ik me afvroeg hoe ik dat ooit zou kunnen betalen maar ook hoe andere vrouwen dat konden betalen. Mijn droom was om niet alleen voor mezelf een borstreconstructie te bekostigen maar ook voor andere vrouwen. Ik richtte VZW Benetiet op. Toch stopte mijn droom nog niet. We zamelden geld in voor vrouwen en voerden campagne die er uiteindelijk toe heeft geleid dat de wetgeving werd aangepast. Borstreconstructies met eigen weefsel worden nu volledig terugbetaald. Dat is voor mij dromen zonder grenzen. Niet alleen dromen voor jezelf, maar ook voor anderen. De reden daarvoor is glashelder: ik wil anderen besparen wat ik zelf heb moeten meemaken. 

Weet je, wanneer je de diagnose ‘kanker’ krijgt, dan stort je leven wel even in. Je kijkt de dood in de ogen, je eigen eindigheid. Je beseft opeens hoe broos het leven is. Vraag me niet waar het vandaan komt, maar ondanks mijn jeugd in armoede, mijn tienermoederschap, kanker op mijn 38ste, ben ik gezegend met een enorme veerkracht. En net omdat ik die veerkracht heb, kan ik me inzetten voor anderen.

Natuurlijk heb ik niet alles alleen gedaan. Helemaal niet zelfs. #dekrachtvanhetnetwerk is mijn baseline. Praat over wat je bezighoudt, vraag mensen om raad, leg nieuwe contacten, ga praten met contacten van jouw contacten en vergroot de cirkel. Zo bouw je aan een gouden cirkel van mensen die mee aan jouw weg timmeren, die in je geloven, die je wijzen op blinde vlekken en je dromen alleen maar concreter kunnen maken. Want behalve dromen moet je natuurlijk ook je handen uit de mouwen steken. Ik heb mijn diploma in avondschool gehaald en heb dan hard gewerkt om mijn kinderen armoede te besparen. We zijn nooit rijk geweest maar ze hebben alle kansen gehad en hebben geen armoede gekend.


Droom-zonder-grenzen.png

Wat de zin is van mijn leven?

Ik wil graag goed doen ook al ben ik zeker geen Moeder Theresa. Iedereen kan iemand voor iemand anders zijn, toch? Ik verras graag mensen met een ‘little act of kindness’: mijn paraplu spontaan boven iemands hoofd houden of fietslichtjes doven omdat de eigenaar anders straks onveilig door het donker moet. Ik denk daar niet over na, ik bén zo en ik geniet daarvan. Daarnaast ben ik nog niet uitgedroomd. Met de middelen die overbleven van Benetiet werd het Yamina Krossa-fonds binnen de VUB opgericht en kan professor dr. Damya Laoui fundamenteel onderzoek naar een kankervaccin verrichten. Ons doel is 400.000 euro ophalen, dankzij de vele acties zitten we al aan 277.000.

fotoyamina.jpg

Daarnaast blijf ik me inzetten als sociaal ondernemer. Ik breng graag mensen bij elkaar, werk graag met en voor jongeren, help graag plannen realiseren, vind het fijn om contacten te delen en te verbinden. Misschien moet je dat maar opschrijven, dat wie graag eens zijn of haar dromen aan me voorlegt en daarover wil babbelen, welkom is.”

 

En dat wie wil bijdragen aan het Yamina Krossa-fonds, dat hier mag doen.

Download hier de maandspreuk →