Een week in de gevangenis. Dagboek van Anniek.

ANNIEK GAVRIILAKIS LIET ZICH EEN WEEK OPSLUITEN IN DE GEVANGENIS. DIT IS HAAR DAGBOEK

“Ik verbleef een week in de gevangenis van Hasselt. Leefde 2,5 dagen als gedetineerde mee op de vrouwenafdeling en 2,5 dagen op de Drugvrije mannenafdeling. Omdat ik Bond zonder Naam wil leiden vanuit de concrete ervaring met mensen aan de rand van onze samenleving. Maar vooral omdat ik beter wil begrijpen en voelen, langer wil kijken en dieper wil luisteren. Voorbij oordelen. Ik hield een dagboek bij. HBVL deelde dit online. Dank gevangenisdirectie Paul Dauwe, Ilse Wauters, Anca Wouters en alle cipiers en gedetineerden die mij onthaald hebben in hun gesloten wereld.

Geen normale maandag

Geen normale maandag

...de dag waarop ik mij vrijwillig in de gevangenis laat opsluiten, geroosterd brood zal eten met confituur, met S. de kamer deel en alleen maar plas in ons gedeeld toilet.

Vandaag is het zover. Ik geef Zwarte Brugstraat 4 in, het adres van de gevangenis van Hasselt, op 10 minuutjes van mijn appartement. Ik ben klaar om vijf dagen achter tralies te gaan leven.

Lees meer...
Lawaai, 9 cent per uur en roze strikken

Lawaai, 9 cent per uur en roze strikken

Acht uur. Tijd voor de eerste dag werken in de wasserij. Het heeft iets huiselijks. Het is er warm, het ruikt er fris, maar er is een hels lawaai. Er staan twee grote wasmachines en een droogkast, twee professionele strijkplanken met stoom en pedaal. Mijn huishoudelijke skills zijn een stuk verbeterd na deze week.

Lees meer...
“Geen realistisch beeld van hoe het er hier aan toe gaat”

“Geen realistisch beeld van hoe het er hier aan toe gaat”

… een dag van dromen, van poetsen, van het cachot....en ook van afscheid van de vrouwen.

Ik heb een paar uur geslapen en gedroomd dat mijn buurvrouw C. een ex-gedetineerde is. Het is nog niet zo’n gek idee, want 98% van de gevangenen komt ooit weer vrij. Dan staan ze achter je aan de kassa, zitten ze naast je op de bus of worden ze je buur.

Lees meer...
Een dag zonder drugs

Een dag zonder drugs

Donderdag. Ik ben aangekomen op de drugvrije afdeling (DVA). Jawel! Kort door de bocht: een gevangenis is een ziekmakende omgeving waar je crimineel slimmer wordt. Gevangenen vertrouwen me toe dat ze op de gewone vleugels met andere drugs begonnen te experimenteren of met hogere dosissen om de tijd te doden. 

Lees meer...
Een dag van kwetsbaarheid, hoop en voorlopig afscheid.

Een dag van kwetsbaarheid, hoop en voorlopig afscheid.

Goeiemorgen. Vandaag is het de laatste dag. De mannen op DVA lijken heel eerlijk, ook over hun feiten. Dat is confronterend, niet in het minst voor mezelf.
Ze hebben het over schaamte, spijt en het goed maken. Wat voornamelijk wordt uitgespit hier, is het rationaliseren, het goedpraten van wat ze verkeerd deden.

Lees meer...