Road of Change

Vluchtelingenwerk en Bond zonder Naam organiseren een inleefreis over het thema asiel en migratie. We gaan op pad met jongeren uit het vijfde middelbaar langs een aantal plaatsen in Europa. Een traject voor deelnemers en betrokken scholen waarbij er van dichtbij ervaren wordt wat de gevolgen zijn van het huidige asiel- en migratiebeleid en waarbij we op zoek gaan naar changemakers die vanuit hun kracht en strijd voor mensenrechten verandering teweeg brengen.
Route

Route

De inleefreis gaat door van 9 februari tot 18 februari 2018 en brengt jongeren en leerkrachten langs een aantal plaatsen die letterlijk of figuurlijk een rol spelen in het huidig Europese asielverhaal.
De route van de inleefreis gaat langs Zagreb, Belgrado, Šid, Subotica, Ljubliana en Ventimiglia.
Onderweg ontmoeten ze gevluchte jongeren en enthousiaste vrijwilligers die elk op hun manier proberen om een verschil te maken voor de mensen rondom hen. De leerlingen zullen in contact komen met mensen die zich dagelijks inzetten voor een humaan asielbeleid, een menswaardig verblijf, recht op onderwijs, een realistische en duidelijke asielprocedure,…
Actief burgerschap

Actief burgerschap

Met het project 'Road of Change' willen we jongeren laten ontdekken, ervaren en ondernemen: 
  • Ontdekken wat de uitdagingen zijn van de vernieuwde samenleving. 
  • Ervaren wat de kracht is van een tolerante houding en een sterk sociaal bewustzijn. 
  • Ondernemen door zelf een actieve rol te spelen in het maatschappelijk leven. 

Aan de hand van deze onvergetelijke ervaring willen we hen de kans geven om de werkelijkheid op een kritische en gefundeerde wijze te benaderen en de uitdagingen onder de loep te nemen. Voor, tijdens en na de reis gaan we meermaals in debat, leren de jongeren zich te informeren en standpunten te formuleren en dagen we hen uit om na te denken over de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Wie?

13 leerlingen uit verschillende scholen uit het vijfde jaar secundair onderwijs werden geselecteerd. Per school nemen 2 leerkrachten deel die het project mee zullen volgen.

Elke deelnemer verzamelt minstens 1000 euro via een eigen gekozen actie. De rest van de kosten wordt betaald door Bond zonder Naam en Vluchtelingenwerk.

Met de steun van de Vlaamse Overheid, Nationale Loterij, Koning Boudewijnstichting en Erasmus +.

Herbeleef de ervaringen van de jongeren

Herbeleef de ervaringen van de jongeren

De ervaringen en foto’s van onze jongeren kan je herbeleven via Facebook en Instagram.
Fototentoonstelling 'Road of Change'

Fototentoonstelling 'Road of Change'

Omdat een beeld vaak meer zegt dan duizend woorden, vergezelde ook fotograaf Yassine Atari ons op inleefreis. Hij legde mensen op de vlucht, hun levenssituatie, hun verblijfplaats, hun angst, maar ook hun hoop vast op de lens.
Waar?
Ontvangsthal FOMU - Fotomuseum provincie Antwerpen
Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Wanneer?
Van 20 april tot 20 mei 2018
Toegang gratis
Road of Change lesmap over asiel en migratie beschikbaar

Road of Change lesmap over asiel en migratie beschikbaar

Wij bieden leerkarchten zelf graag ondersteuning en informatie om les te geven over asiel en migratie. We kunnen jullie een boeiend pakket lesmappen aanbieden die je afzonderlijk of in zijn geheel kan gebruiken om mee aan de slag te gaan in de klas. De lesmappen zijn opgebouwd vanuit het ervaringsgericht leertraject Road of Change en bieden heel veel verschillende werkvormen die gebruikt worden in alle richtingen van het secundair onderwijs. Deze mappen kwamen tot stand dankzij een samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen en worden jullie gratis aangeboden. Boeiende lessen toegewenst! 

Download lesmappen

Getuigenissen en verhalen