Road of Change

Vluchtelingenwerk en Bond zonder Naam organiseren een inleefreis over het thema asiel en migratie. We gaan op pad met jongeren uit het vijfde middelbaar langs een aantal plaatsen in Europa. Een traject voor deelnemers en betrokken scholen waarbij er van dichtbij ervaren wordt wat de gevolgen zijn van het huidige asiel- en migratiebeleid en waarbij we op zoek gaan naar changemakers die vanuit hun kracht en strijd voor mensenrechten verandering teweeg brengen.
Route

Route

De inleefreis gaat door van 9 februari tot 18 februari 2018 en brengt jongeren en leerkrachten langs een aantal plaatsen die letterlijk of figuurlijk een rol spelen in het huidig Europese asielverhaal.
De route van de inleefreis gaat langs Zagreb, Belgrado, Šid, Subotica, Ljubliana en Ventimiglia.
Onderweg ontmoeten ze gevluchte jongeren en enthousiaste vrijwilligers die elk op hun manier proberen om een verschil te maken voor de mensen rondom hen. De leerlingen zullen in contact komen met mensen die zich dagelijks inzetten voor een humaan asielbeleid, een menswaardig verblijf, recht op onderwijs, een realistische en duidelijke asielprocedure,…
Actief burgerschap

Actief burgerschap

Met het project 'Road of Change' willen we jongeren laten ontdekken, ervaren en ondernemen: 
  • Ontdekken wat de uitdagingen zijn van de vernieuwde samenleving. 
  • Ervaren wat de kracht is van een tolerante houding en een sterk sociaal bewustzijn. 
  • Ondernemen door zelf een actieve rol te spelen in het maatschappelijk leven. 

Aan de hand van deze onvergetelijke ervaring willen we hen de kans geven om de werkelijkheid op een kritische en gefundeerde wijze te benaderen en de uitdagingen onder de loep te nemen. Voor, tijdens en na de reis gaan we meermaals in debat, leren de jongeren zich te informeren en standpunten te formuleren en dagen we hen uit om na te denken over de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Wie?

13 leerlingen uit verschillende scholen uit het vijfde jaar secundair onderwijs werden geselecteerd. Per school nemen 2 leerkrachten deel die het project mee zullen volgen.

Elke deelnemer verzamelt minstens 1000 euro via een eigen gekozen actie. De rest van de kosten wordt betaald door Bond zonder Naam en Vluchtelingenwerk.

Met de steun van de Vlaamse Overheid, Nationale Loterij, Koning Boudewijnstichting en Erasmus +.

Volg ons

Volg ons

Wil je op de hoogte blijven van de verhalen van deze jongeren? Volg hen via Facebook en Instagram.

Getuigenissen en verhalen