Olivier Haemhouts

De kracht van Samen Lezen

Olivier Haemhouts, lezer en leesbegeleider in CoStA, getuigt over de kracht van Samen Lezen en wat het voor hem betekent.

“Twee jaar geleden leerde ik het Samen Lezen van Bond zonder Naam kennen in het cultureel ontmoetingscentrum in de wijk Sint-Andries in Antwerpen. Samen Lezen doet me denken aan de droom die ik vroeger had: kleinschalige, diepgaande verbinding mogelijk maken. Oermensen waren rond het vuur al op zoek naar betekenis en zingeving. Woorden als stamgevoel en sacraal schieten
me nu te binnen. Bij iedere leessessie leer ik mezelf beter kennen. Samen Lezen brengt nuance in het gesprek, het verruimt je blik. Poëzie bij uitstek opent zich het best in groep.

Ik ben intussen ook opgeleid tot leesbegeleider. Het kan me erg ontroeren wanneer de schoonheid van een tekst woorden geeft aan iets wat de deelnemers herkennen en nu kunnen delen. oorlogskinderen die hun vader hebben moeten missen bijvoorbeeld. Of oudere dames in wiens ogen de sprankel verschijnt van de meisjes die ze ooit geweest zijn. Zo intens!”


Meer informatie lees je hier

Meer getuigenissen en verhalen