Bij de Revue - Een warme plek om thuis te komen

Tine Geuns werkt ondertussen zo’n jaar of vier voor Bond zonder Naam en is samen met Pascal actief in De Revue, een vrijplaats voor mensen die het moeilijk hebben. Elke dag gaat de poort open en is iedereen welkom voor een kop koffie, soep, verbindende activiteiten of gewoon een luisterend oor.

202202_Tine_Geuns_5.jpg

“Als kind wist ik al dat ik dit soort werk wou doen. Ik heb binnen mijn studies sociaal werk meteen gekozen voor straathoekwerk en heb daar alle ervaring opgedaan die ik nu goed kan gebruiken. De straat opgaan, mensen zoeken, behoedzaam gesprekken proberen, laten voelen dat ze ertoe doen, dat we ze niet laten verdwijnen.

Ik ben zelf eerder introvert maar misschien is dat ook een kracht binnen mijn werk. Als ik contact zoek, ga ik eerst op het verste bankje zitten. Bij elke nieuwe ontmoeting schuif ik een beetje op. Zo win ik vertrouwen en laat ik graag zien dat ik er wil zijn, zonder te forceren, zonder mij op te dringen.

Deze groep van mensen zonder thuis en vaak met een zware, chronische verslaving zie ik bijzonder graag. We communiceren rechtstreeks met elkaar, zonder omwegen. We ontmoeten elkaar vanuit onze kern, heel puur. Soms rauw ook, maar daar probeer ik schoonheid, humor, lichtheid tegenover te zetten. En activiteiten. En eten.

Wij organiseren samen met onze vrijwilligers heel wat activiteiten. Het leven van een dakloze bestaat uit het dolen van de ene plek naar de andere. Meer is er niet. Daarom proberen wij voor zinvolle en warme afleiding te zorgen. En natuurlijk koken we samen. Want als je honger hebt, kan je je niet goed concentreren op andere dingen. Soep en boterhammen, een kop koffie zijn noodzakelijk.

Weet je waarom ik hier zo graag werk?
Wij laten niemand los. Je mag hier elke dag opnieuw beginnen.
Je mag er zijn, zoals je bent. Je mag fouten maken. Je mag struikelen.
Dat is niet overal zo. Maar hier is dat een radicale keuze. Daar sta ik graag voor op.”

De Revue is een samenwerking tussen Bond zonder Naam, Free Clinic vzw (De Nomaad) en Stad Antwerpen. Een plek van verbinding, tégen eenzaamheid en uitsluiting.