Als ik diep vanbinnen niet zou geloven dat de deur altijd op een kier staat, dat verandering mogelijk is, dan zal er ook niks veranderen. Dat heeft onze samenleving nodig: hoopvolle mensen die vanuit die hoop verandering forceren.
Vertrouwen is een vorm van veiligheid
“Doe maar niet”, de titel van m’n boek, is zo een typisch zinnetje waarmee dromen gefnuikt worden, waarmee hoop de kop wordt ingedrukt. We drukken vaak ook onze eigen hoop de kop in door de perceptie die anderen van ons hebben. Dat zag ik bij de jonge kinderen aan wie ik voorlas: “Ik dokter worden?! Ik zit ‘maar’ op een concentratieschool, da’s niks voor mij.” Daar moeten we echt tegen vechten! Als het cynisme kinderen van negen jaar begint te besmetten, dan is onze samenleving pas écht om zeep. Een gebrek aan vertrouwen in hun kunnen, in hun kans om een verschil te maken, ontneemt hen hoop.
Ik zat op een concentratieschool en ik heb veel kansen gekregen. Maar heel veel andere leerlingen leken gedetermineerd om een ander levenspad te bewandelen. Hoe komt het dat ik als enige van mijn klasje naar de unief kon gaan? Het antwoord op die vraag is complex. Maar veel heeft toch te maken met vertrouwen krijgen. Vertrouwen is een vorm van veiligheid. Het geeft je een veilige basis om je te ontplooien, om in jezelf te geloven. Als mensen rondom je geloven dat je buitengewone dingen kan doen, dan geeft dat hoop en dan ga je je er vaak ook naar gedragen. Hoop maakt je sterker en ondernemender.
“Kan u mij eens een compliment geven”, vroeg een kind onlangs aan een jeugdwerker. Die vraag vertelt dat er thuis of op school geen complimenten worden gegeven aan dat kind. Dat vind ik schrijnend. Dat is geen samenleving om trots op te zijn.
Doe maar wél, denk ik dan. Laten we elkaar vertrouwen en stimuleren. Elkaar hoop geven!
De mens in onszelf
Voor mij is de wereld niet zwart/wit. De ‘slechterik’ is misschien ook een vader die het beste voorheeft met zijn gezin. En de ‘goeie’ kan net zo goed fouten begaan en mensen kwetsen. Mensen en hun verhalen zijn complexer dan we op het eerste gezicht vaak denken. Verschrikking en schoonheid zijn twee kanten van een verhaal. De twee kunnen in één en dezelfde wereld bestaan. Niet alles en iedereen is alleen maar goed, en niet alles en iedereen is enkel slecht. Het leven is genuanceerder dan dat. Ook dat geeft hoop.
Kies wat je hoopt. Dan kies ik voor vertrouwen. Voor mildheid. Voor nuance. Het aanvaarden van diversiteit in de brede zin: ook aanvaarden dus dat niet iedereen dezelfde mening heeft als jij, dat er verschillende kanten zijn aan een verhaal, verschillende manieren ook om daarnaar te kijken. En dat dat niet erg is. Laten we met elkaar spreken, vaststellen dat we het mogelijk oneens zijn en dat dat ok is. Dé waarheid is voer voor dogmatici, laten we blij zijn dat er zoiets is als het meningsverschil. Dat is net hoopgevend, dat we ondanks de verschillen mekaar kunnen vinden.
Laten we onszelf gaan zoeken in de ander en misschien komen we dan zo ook de mens in onszelf weer tegen.
(tekst: Christina van Geel / fotograaf: © Katrin Torfs)
Download hier de maandspreuk →