Inge Vervotte over de spreuk...

spreuk-feb


Vrienden en collega’s beschrijven Inge Vervotte als heel empathisch. De noden van anderen voelt ze feilloos aan. “Ik ben wel een beetje een spons die indrukken emoties opzuigt”, vertelt ze zelf. “Mensen vertellen me heel gemakkelijk hun levensverhaal. Dat vind ik heel boeiend en ik ben dankbaar voor dat vertrouwen.” Omdat mensen de drijfveer zijn van alles wat ze doet, kiest ze ook bewust voor sociaal werk als bestuurder van zorgnetwerk Emmaüs. Op de drempel van de lente vertelt ze wat de woorden “je winterpels afleggen kan maar als je de lente vertrouwt” voor haar betekenen.

Hoop. Dat is wat ik voel als ik deze woorden hoor. Dat is een heel activerend gevoel, het stelt je in staat mogelijkheden en kansen te zien. Hoop en ook vertrouwen. Want om verandering toe te laten moet er voldoende vertrouwen zijn.
Soms moet je durven loslaten in het leven. Ook dingen die voorheen heel comfortabel voelden, zoals een lekker warme winterjas, maar die na verloop van tijd een last worden. Een patroon, een situatie of een emotie waar je in vast zit. Wanneer je die winterjas of pels aflegt, stel je je bloot aan wat nieuw en nog onbekend is. En dan kan je even een rilling voelen.

Hoop en vertrouwen omarmen je ook als het minder goed gaat. Die negatieve kanten van het leven moeten we niet per se willen wegmoffelen. Dat is de kringloop van het leven. Soms is het een donkere dag en dan schijnt de zon weer. Dat cyclische geeft mij hoop. Het toont dat er voortdurend vanalles beweegt, dat niets voor altijd is. Niet het goeie, niet het slechte. Het is niet alle dagen lente, maar ook niet altijd winter.

En ik geloof dat we ook die winter nodig hebben. Soms moeten we ons even afzonderen, een pauze inlassen. Reflectie, herbronnen, stilte en rust, dat geeft diepgang aan ons leven. Die momenten van afzondering, dat is de winter. Mensen hebben recht op hun persoonlijke winter. Even diep wegkruipen in je winterpels om daarna weer naar buiten te treden en te verbinden met elkaar.

Deze spreuk gaat voor mij over durven ontluiken en durven groeien. Verandering omarmen met vertrouwen in wat komt, in elkaar én in je eigen kracht.

2203_Inge_Vervotte_8.jpg

Hoop spiegelen

Ik geloof in het versterken van mensen. Je kan er niet van uitgaan dat iedereen van nature vol vertrouwen in het leven staat. Dan helpt nabijheid. Dat hun pijn en verdriet gezien en erkend worden, is op zich een warme pels voor mensen die al te vaak in de kou staan. Natuurlijk kan je niet alle zorgen en problemen van de ander oplossen, dat moet ook niet. We schieten vaak te snel in onze oplossingsmodus en dat kan heel agressief zijn. Hoe goed bedoeld ook, het ontneemt die ander de de kans om op eigen tempo te doen wat nodig is. Vertrouwen geven, hoop spiegelen is zo belangrijk. Meedragen, mee verdragen. Zodat ze op den duur weer durven vertrouwen op hun eigen kracht.

Dit is een heel activerende spreuk. Ze spreekt je aan op je eigen kracht en verantwoordelijkheid. Die winterpels of dat harnas afleggen dan moet je uiteindelijk zelf doen. De lente komt, maar jij moet het willen zien en ernaar durven handelen.

Een realistische idealist

Ik had meer willen durven, zei iemand me ooit. Op mijn bureau staat een spreuk om me daar dagelijks aan te herinneren: Droom, durf, doe! Je moet voldoende realiteitszin hebben, maar je moet wel altijd blijven dromen. Een realistische idealist, zo noem ik mezelf. Dromen geeft ons energie en doet ons grenzen verleggen, dingen doen die we nooit mogelijk achten. En dat veronderstelt een portie lef en durf. Jonge mensen vragen me soms: ‘Wanneer ben je klaar voor iets?’ Dat weet je nooit echt zeker. Op een bepaald moment moet je gewoon springen. Natuurlijk hebben we onze angsten en we kunnen altijd vanalles verliezen, maar dat mag ons niet weerhouden om te dromen en te durven.

Ik geloof echt dat de meeste mensen het fijn vinden om anderen te helpen. Je harnas afleggen wil ook zeggen je dromen en je plannen durven delen met elkaar. Dat vergt een zekere kwetsbaarheid. En het kan zijn dat je het deksel op de neus krijgt. Maar je zal veel mensen vinden die met een groot hart en heel genereus mee aan je droom willen bouwen. Vergeet niet hoeveel goeie wil er is, als je er beroep op durft te doen en als je de ander durft te vertrouwen.

We denken vaak dat het veiliger is om onze kaarten niet te snel op tafel te leggen, maar dat gaat uit van argwaan, angst, slechte bedoelingen. Ik heb geleerd dat het je zoveel rijkdom kan geven als je dat harnas van wantrouwen durft af te leggen. Exploreer, verken, vertrouw. Als je het niet probeert en je houdt je winterpels stevig om je heen, dan kwijnen daarmee mogelijk ook je dromen en je plannen weg. Geloof in jezelf en durf de ander te vertrouwen. De lente maken we samen!


(fotograaf: © Katrin Torfs)

Download hier de maandspreuk →