Bond zonder Naam lanceert met Helmut Lotti 750ste spreuk

750_spreuk


 “Als de spreuken nog maar een vonk betekenen richting meer medemenselijkheid”, zijn ze al geslaagd", zei Bosmans daar zelf over.
Als student al liet Phil Bosmans briefjes met een prikkelende boodschap achter op de trein of in de bus. De oprichter van Bond zonder Naam (1958) hoopte zo dat hij hier of daar iemand zou inspireren. Later ging Bosmans verder met dat delen van gedachten in de vorm van maandelijkse spreuken.

Deze spreuken zijn nog steeds het hart van de werking van Bond zonder Naam. Ze willen inspireren en mensen laten stilstaan bij het leven dat we leiden. De spreuken willen doen nadenken, maar ook doen bewegen. Een ode aan de lichtpuntjes die kunnen verwarmen.

Vandaag lanceert Bond zonder Naam haar 750ste spreuk.
Meer dan 1500 mensen dachten mee na over een extra bijzondere 750ste spreuk om te delen in deze tijden van gedwongen afstand. En die werd: Klein geluk is groot geluk. Een overduidelijke ode aan het bijna onzichtbare, het onooglijke, het zo vanzelfsprekende waaraan mensen soms voorbijlopen.
Bond zonder Naam vroeg ook naar de lievelingsspreuk aller tijden. Die werd Geef mensen een pluim en ze krijgen vleugels. Een spreuk uit 2003 die nog steeds ontzettend actueel is. Een spreuk die zegt: Kijk naar wat mensen wél kunnen, wees oprecht kwistig met complimenten. En besef hoe weldadig het voelt om een pluim te krijgen…

 

20210319_Website_Spreukenbanner_02.png

Spreukenbabbels

Bond zonder Naam wil bij het feestelijk bekend maken van de 750ste spreuk niet alleen die mooie erfenis van Phil Bosmans in de kijker zetten, maar ook gesprekken voeren over de essentie van de spreuken. Vanaf april organiseert Bond zonder Naam maandelijks Spreukenbabbels.
In een groep van maximaal 10 deelnemers wordt in gesprek gegaan over de betekenis van de nieuwe maandspreuk. In online bijeenkomsten worden gedachten en anekdotes samengebracht en wil men mensen verbinden aan de hand van eigen en andermans inzichten.

Deelnemen is gratis, inschrijven kan via www.bzn.be →

210323_Helmut_Lotti_Caroline_Dupont_Photography.png

Spreukenbabbel met Helmut Lotti over Klein geluk is groot geluk

“Ik hou al heel lang van de spreuken van Bond zonder Naam. Ik ken ze nog van bij mijn bomma. En deze spreuk is zo herkenbaar. Heel wat kleine gelukjes maken het grote geluk. Maar je moet ze ook zien. Ik word bijvoorbeeld zo blij van de bloesems in de bomen, de eerste bloemen na de winter, de veranderende kleuren in de herfst, het ontluiken van de lente. Daarvoor hoef ik maar naar buiten te gaan, me te laten omringen door de natuur.
Ik ben bovendien gezond. In deze ingewikkelde COVID-tijden is dat een groot cadeau. Ik besef dat ook. Ik zou kunnen zeggen: “Ik kan nu niet optreden.” Maar dan komt mijn optimistische aard naar boven, noem mij gerust een realist-optimist: ik heb nog een plaat kunnen opnemen, de release daarvan is voor binnenkort. Dat zijn belangrijke lichtpuntjes.

Voor sommige zaken buig ik het hoofd, net als iedereen. Zoals voor de dood. Mijn vader is een paar maanden geleden overleden. Dat is heel erg. Toch kan ik mij dan optrekken aan het feit dat ik op zijn uitvaart nog zoveel mooie verhalen over hem kon vertellen.

Natuurlijk heb ik mezelf al afgevraagd of ik het recht heb om geld te vragen voor mijn muziek, om daarmee mijn kost te verdienen. Waar ben ik eigenlijk mee bezig in dit bestaan? Heeft het zin? Draag ik wel bij aan andermans geluk? Ik realiseer me nu dat ik via muziek mijn klein geluk deel met anderen. Sommige liedjes zijn voor mensen heel erg van betekenis. Tijdens hun ziekte bijvoorbeeld, in hun relatie, bij een overlijden. En ik weet hoe belangrijk dat dit is. Het is namelijk precies wat Elvis voor mij betekend heeft. Wanneer ik naar zijn gospels luister, dan ervaar ik nog altijd een enorme troost, grote dankbaarheid en tegelijk ook nederigheid.

Elvis en mijn lief, zij zijn natuurlijk geen klein geluk. Zij zijn immens groot geluk.”

(fotograaf: © Caroline Dupont Photography)


Download hier de maandspreuk →