Annemie Struyf over de spreuk

spreuk-juni

Met veel empathie en oprechte belangstelling maakt Annemie Struyf de ene prachtige televisiereeks na de andere, van ‘Het Hoge Noorden’ tot ‘Eviva España’. Ze doet dat met een warm hart en een milde blik. De jaren en de vele ontmoetingen en gesprekken hebben haar zachter, milder gemaakt. De wereld werd er op slag een pak mooier door.

Mildheid is … de schone en de scherpe kantjes zien
Ik voel dat ik milder word met de jaren. Een heel positief aspect van ouder worden! Je leert mild naar de ander kijken, naar het verleden, naar jezelf. “Jij bent zoveel zachter geworden”, zeggen mensen soms. Dat ervaar ik als een compliment. Vroeger had ik sneller mijn oordeel klaar. Dat vind ik een fijne evolutie.

Door mijn werk kom ik met veel verschillende mensen in contact. Ik luister naar hen en ik zie hun schoonheid. Hun kleine hartje en hun kwetsbaarheid ook. Ik zie het complete plaatje, niet slechts één aspect van die mens. Wanneer ik iemand niet vat of als hij of zij irritatie bij me opwekt, dan vraag ik soms hoe ze als kind zijn opgegroeid. Dat is vaak verhelderend. Als ik weet dat iemand als kind gekwetst is, het moeilijk heeft gehad om overeind te blijven, dan kan ik ook hun scherpe kantjes beter plaatsen en begrijpen, relativeren ook. En ik merk dat dit me milder stemt.

202306_Annemie_Struyf_1000x850_1.jpg

Mildheid is … het opschorten van het snelle oordeel
De grote vijand van mildheid is het snelle oordeel. Pas op, ik maak me daar ook vaak schuldig aan. Het is een dagelijkse oefening om dat oordeel achterwege te laten.
Het klimaat in Vlaanderen is enorm gepolariseerd met uitgesproken en snelle meningen voor of tegen. Ongenuanceerd en vaak niet onderbouwd. Het debat is heel scherp. Je kan het zelfs geen debat noemen. Want dat veronderstelt communicatie en poging tot begrip. En daar ontbreekt het aan. Er wordt te snel geoordeeld en te weinig geluisterd.

Mildheid is het opschorten van het snelle oordeel. Het is openheid naar de ander. Begrip voor wie die ander is. Erkenning van wat geweest is, van de slagen die het leven heeft toegebracht. Compassie voor de kleinheid van de mens. Wat meer mildheid, zachtheid, poging tot begrip zou ons allen deugd doen.

Mildheid is … weten dat jij (goed) genoeg bent
Ik durf het bijna niet te zeggen (lacht), maar ik heb er weinig moeite mee om mezelf te aanvaarden zoals ik ben. Ik voel ook een grote mildheid tegenover mijn lichaam. Als ik mensen hoor afgeven op hun eigen lichaam - te dik, te dun, te lang, te kort - dan sta ik versteld. Ik zou mijn lichaam nooit durven bekritiseren! Mijn lichaam draagt mij door het leven. Ik kan stappen, luisteren, kijken, ik heb kinderen gebaard en ziektes overwonnen, daar kan ik toch alleen maar dankbaar voor zijn? Je lichaam verdient al die kritiek niet en jij verdient het niet dat je jezelf zo onderuit haalt.

Ik had een moeder die helemaal niet ijdel was. Ze had één lippenstift die ze twee keer per jaar gebruikte (lacht). Dat basisgevoel: je bent goed zoals je bent, dat heeft zij me meegegeven.

Niemand kan jou zo ondermijnen als jij zelf. Er is niemand die je zelfvertrouwen harder kan doen wankelen. Over hoe je eruit ziet, wat je doet, of het allemaal wel goed genoeg is, of jij wel genoeg bent. Maar echt waar, je mag er zijn, zoals je bent.

Mildheid is … een opgave en een verantwoordelijkheid
De mildheid die ik voel tegenover mezelf is een groot geluk. Ik haal voldoening uit de dingen die ik doe en daar ben ik tevreden mee. Ik kan leven met mezelf. Wat niet wil zeggen dat ik geen ambetante kantjes heb, absoluut wel! Maar als je daar mild naar kan kijken, begrijpen waar die scherpte vandaan komt, met de intentie om eraan te werken, om het beter te doen, dan kan je ermee aan de slag.

Mildheid brengt een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Het is geen gelatenheid, met iedereen overeen komen en alles ok vinden. Het is een zware opdracht om mild in het leven te staan. Je moet serieus aan jezelf werken om daar te geraken. In plaats van te oordelen en te veroordelen, wat doe jij zelf om de wereld een beetje beter te maken? Nu klink ik heel Bond zonder Naam-achtig, maar dat is de bedoeling he! (lacht)


(fotograaf: © Katrin Torfs)

Download hier de maandspreuk →