Betaalbaar wonen

Bij de laagste inkomens houden liefst negen op de tien gezinnen na het betalen van de huur op de private huurmarkt onvoldoende geld over om maandelijks rond te komen. Alarmerende cijfers. Wonen is een basisbehoefte én een belangrijke voorwaarde om ook andere rechten uit te oefenen. In samenwerking met het Sociaal Verhuurkantoor verhuurt Bond zonder Naam appartementen aan kwetsbare gezinnen.
 

Een betaalbare woning in de stad

Betaalbaar wonen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vijf kansarme gezinnen hebben in Antwerpen een thuis gevonden in een pand van Bond zonder Naam. Dit pand aan het Frans Halsplein is al sinds 1983 in ons bezit. In de beginjaren was het een opvangplek voor mensen die het moeilijk hadden terwijl ze intensief werden begeleid door de sociale dienst. 
Na een grondige renovatie zijn er vandaag 3 nieuwbouwappartementen en 3 nieuwbouwstudio's in onder gebracht. In samenwerking met het Sociaal Verhuurkantoor in Antwerpen worden vijf woningen verhuurd. Op de private huurmarkt staan kansarme gezinnen zwak. Dikwijls is de huurprijs te hoog, het aanbod aan betaalbare huurwoningen te beperkt, weigert de eigenaar aan hen te verhuren, is de contractduur kort of de kwaliteit van de woning slecht.  
Het Sociaal Verhuurkantoor werkt met wachtlijsten en geeft voorrang aan diegene met weinig middelen en de grootste nood aan een woning. 
Lees meer
Een voorbeeld

Een voorbeeld

Een persoon met een gezin ten laste krijgt € 1.156,52 leefloon per maand.
In 2016 steeg de huurprijs van een doorsnee appartement tot € 660 per maand. Ook de jaarlijkse elektriciteitsfactuur brengt – met de btw-verhoging en turteltaks – gezinnen in onhoudbare situaties. Van een jaarlijkse afrekening van € 300 kan je dan wel € 150 op 6 maanden afbetalen, de eerste helft moet je onmiddellijk betalen. Zelfs met veel goede wil blijft dat een hoog bedrag.
Van het leefloon van € 1.156,52 blijft dus na het betalen van huur en elektriciteit nog slechts € 346,52 over om van te leven.
Help ons helpen. Doe een gift.

Getuigenissen en verhalen