Wie de regenboog wil, moet eerst de regen verdragen


 “En dit is wat ervan komt.”
Aan het kaartje hangt een foto van een klein meisje, handen in de lucht, met een lach waarin de wereld verborgen zit. De brief is van gedetineerde K. die reageerde op de oproep van BZN om levenslessen in te sturen en zo mensen weer met elkaar te verbinden. Een wereld waarin zoveel vrijheid is heeft immers ook haar keerzijde: we zijn angstiger dan ooit. We plooien terug op onszelf, ervaren de ander als bedreigend. BZN wil dat vertrouwen herstellen door te zoeken naar wat ons veerkrachtig heeft gemaakt in het leven. Moeilijke momenten zijn ook de momenten waarin we ons versterken en het vertrouwen in onszelf en de ander opbouwen. Wat heeft het leven je geleerd, en wat heb je daarvoor moeten meemaken? De respons was overweldigend.

“Ik maakte veel ruzie met mijn vrouw. Tot ik besefte dat je niet alles en iedereen de schuld moet geven, maar dat je moet kijken of je zelf iets aan de situatie kan veranderen. En dit is wat ervan komt: mijn dochtertje, geboren in 2012.”

Achter de vele brieven die we ontvingen, kregen we glimpen van levens te zien. Briefpapier van het Instituut voor verpleegkunde in Turnhout, een gele briefkaart met een gestempelde datum in 1995, brieven op streng ruitjespapier of dunne velletjes. En de kaarten die we zelf hadden opgestuurd, natuurlijk. Volledig volgeschreven of met één enkele zin: “Elke mens is wandelende wijsheid”. Mensen stuurden ons schema’s door met stappenplannen, krachtige statements die bijna een pamflet werden, ontroerende verhalen. Heel veel mensen wilden gevonden worden, vroegen om contact. Iemand schreef dat veertien lijnen niet zouden volstaan. Vragen naar wat het leven heeft geleerd, is natuurlijk ook vragen naar het leven zelf.

Collectief

Dat je het leven zelf in handen hebt, is een levensles die vaak terugkwam. “Hoe je het leven ervaart, wordt voor een groot deel bepaald door jouw manier van kijken.” Ook voor jezelf zorgen is belangrijk, omdat je alleen zo ook voor anderen kan zorgen. Veel mensen benadrukten de waarde van familie en vrienden. Het leven samen kunnen beleven. En dan liefst in het nu. In het verleden blijven hangen heeft weinig zin. “Ooit een haan horen zeggen dat ie vroeger een eitje was? Leef in het heden, zo wordt de weg naar de toekomst korter en gemakkelijker.” Heel wat levenswijsheid blijkt dus collectief. Of je nu in de gevangenis woont, vrijwilliger bent, een niet-Belgische achtergrond hebt: in wat ons sterker maakt, raken onze levens aan elkaar.

“Il y a des choses qu’on ne voit comme il faut qu’avec des yeux qui ont pleuré. Ik heb in mijn leven ervaren dat lijden en verdriet een mens milder kunnen maken en louteren, als hij niet cynisch en verbitterd wordt.”

Bouwstenen

Vroeger werden levenswijsheden op tegeltjes geschilderd. Op de schouw of aan een nageltje tegen de muur: ze waren als bouwstenen van het huis. Ook nu werden veel waarheden verpakt in prachtige zinnen. “Er zijn meer vliegen te vangen met stroop dan met azijn, wie handelt met tederheid zal dat terugkrijgen.” Of “Wie de regenboog wil, moet eerst de regen verdragen.” Zo kunnen wijsheden ook bouwstenen zijn voor het leven. Want het gaat er niet over hoe je valt, wel hoe je opstaat.


WIJ GAAN VERDER!

In januari 2018 start BZN met INSTAGRANNIES. Een profiel op Instagram koppelt de levenslessen van tachtigplussers aan een mooie portretfoto. De reacties die op het sociale medium verschijnen, worden aan de oudere bezorgd, zodat die in contact komt met zijn of haar ‘volgers’.

Daarvoor zoeken we nog bezoekvrijwilligers. Ben jij mobiel, empathisch en luister je graag naar het levensverhaal van oudere mensen? Mail naar vrijwilligerswerk@bzn.be voor meer info en het profiel dat we zoeken.