Hildegarde, breiwilliger

Samen inburgeren, van warmte creëren voor de andere, van steken laten vallen en weer oprapen.

Dit najaar verkoopt Bond zonder Naam 37° mutsen. Ze werden gebreid door 150 'breiwilligers' en worden verkocht ten voordele van dak- en thuislozen.  

Hildegarde en haar buurvrouw Maryam breien samen aan een heel bijzonder verhaal. Dat van samen inburgeren, van warmte creëren voor de andere, van steken laten vallen en weer oprapen.

Hildegard: “Maryam vluchtte met haar gezin uit Irak en kwam terecht in een opvangcentrum in mijn straat. Ze voelde zich alleen, kende maar een paar woorden Nederlands en wou dolgraag contact leggen met Belgen. Ik nodigde haar uit om samen met mij de mutsen te breien.

Ze kon geen steek breien maar was zo volhardend en leergierig dat ze er binnen de kortste keren mee weg was. Het werden heel gezellige, warme avonden samen waarin we honderduit vertelden over ons leven, onze waarden en onze cultuur. Weet je, dat is inburgeren. Vluchtelingen kunnen het niet alleen, ze hebben ons nodig om mee een sociaal netwerk uit te bouwen, om ze gewoontes aan te leren, om ze kansen te geven.

Uit ons breiverhaal is een diepe vriendschap ontstaan. Maryam is oneindig dankbaar en respectvol voor de kansen die ze krijgt, ik ben enorm dankbaar omdat ik haar heb mogen leren kennen. Als we elkaar twee dagen niet zien, dan worden we onrustig en zoekt de ene de andere op voor een babbel.

Voor mij is dat de echte waarde van de campagne 37°: je werkelijk durven verbinden met mensen die je nog niet kent. Daar komt een liefde voor het leven uit die veel warmer is dan 37°!”

Lees ook het verhaal van Gerda en Sylvia.

 

 

Meer getuigenissen en verhalen