Overlijden Phil Bosmans

:::'Mijn laatste woord: dankbaarheid':::
Phil Bosmans is niet meer. Hij overleed in de vroege morgen van 17 januari 2012 in Mortsel. Op 1 juli zou hij 90  worden. Met zijn charisma en stralende glimlach was hij een icoon van de jaren 70 en 80. Hij stond 36 jaar aan het roer van de beweging Bond zonder Naam als auteur van vele spreuken, tal van boeken en oprichter van verschillende initiatieven. In 1992 gaf hij de leiding over, maar bleef betrokken.   


Phil Bosmans werd geboren in Gruitrode (Limburg) op 1 juli 1922. In 1956 nam Bosmans de leiding over Bond zonder Naam. In een periode waar er nauwelijks opvangstructuren waren, stampte hij samen met trouwe en hardwerkende vrienden het ene project na het andere uit de grond. 'De kleine man' zou steeds centraal staan. Zo werd Bond zonder Naam onder de bezielende leiding van Bosmans pionier op meerdere terreinen: de eerste beschutte werkplaats in Vlaanderen en het eerste opvangtehuis voor vrouwen en exgedetineerden.  

"Vlaanderen verliest met Phil Bosmans een warme en beminnelijke mens. Voor velen was hij nabij en troostend. Ontelbare mensen hier en ver in het buitenland hebben zich opgetrokken aan zijn diepmenselijke levenswijsheden. Hij was tegelijk een sociaal ondernemer en een inspirerend leider." aldus huidig directeur Patrick Hanjoul. "Ik heb het voorrecht gehad met Phil vele diepe gesprekken te mogen hebben, ook in zijn laatste levensdagen. Zonder enige  twijfel is 'dankbaarheid' het woord dat het vaakst over zijn lippen kwam. Vandaag zorgen jonge en enthousiaste medewerkers voor de voortzetting van zijn levenswerk. Phil mag in vrede rusten."

Ter nagedachtenis van het overlijden publiceert Bond zonder Naam een in memoriam editie van de BZN Info samen met een in memoriam spreuk: 'Mijn laatste woord: Dankbaarheid'.

Lees de brief van de toenmalige BZN directeur, Patrick Hanjoul.

Bond zonder Naam legt op haar hoofdkantoor in de Sint-Jacobsmarkt 39 in Antwerpen een rouwregister neer (alle werkdagen van 9.00-12.30 en 13.30-17.00 uur). In de Bibliotheek van Meeuwen-Gruitrode  zal eveneens een rouwregister liggen (ma t/m do 10.00-12.00, wo 14.00-19.00, do 15.00-19.00, za en zo 10.00-12.00 uur). 
Of teken het rouwregister online.

Lees de preek (geschreven door Phil Bosmans zelf).